Анастасиадис: завод за втечнен природен газ във „Василикос“ също е вариант

Газовото находище „Афродита“ е един от основните приоритети на правителството, заяви в сряда президент Никос Анастасиадис.

В речта си на 8-мия средиземноморски форум за нефта и газта в Никозия, президента представи стратегията на правителството за развитието на сектора, която включва и подобряване на сътрудничеството между страните от региона.

Позовавайки се на нефтеното находище „Афродита“, президентът каза, че това представлява основен приоритет на държавата и с енергийното министерство са в преговори с консорциум, за да се изготви проект и план за разработване и производство възможно най-скоро.

„Трябва да се отбележи, че въз основа на очакваните бъдещи открития, правителството на Кипър разглежда и други сценарии за търговско развитие, включително и терминал за втечняване на въглеводороди във „Василикос“.

Френският енергиен гигант Total има планове за провеждане на проучвателни сондажи в блок 11 на изключителната икономическа зона на Кипър в рамките на годината, консорциумът ENI/KOGAS планира да продължи своята проучвателна програма, от което става ясно, че сектора през последните две години е тласнат напред.

„Обещаващи са и резултатите от третия кръг на лицензиране, въпреки сложния инвестиционен климат, ние получихме заявления за трите налични парцели от фирми на най-високо равнище“, каза президентът.

Водят се преговори за проучване с ENI / Total консорциума в блок 6, ENI в блок 8, и консорциума на ExxonMobil / Qatar Petroleum в блок 10, които са в заключителната си фаза, добави Анастасиадис.

„Силно вярвам, че чрез спазване на международното право и националните суверенни права, всички страни в нашия регион и извън него, включително Турция, могат да се възползват от сътрудничеството и създаването на среда на стабилност, която може да осигури енергийни инвестиции за милиарди“, завърши своята реч президента на Кипър.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*