Честит Трети март, Българийо

През 1878 г. на днешния ден в градчето Сан Стефано, днешно предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война и се създава отново българската държава след близо 500-годишно османско владичество.

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа. Нейното население наброява 4 800 000 души. Той от една страна решава проблема с легитимността на българската държавност, а от друга е убедително доказателство за българското териториално присъствие на Балканския полуостров.

От 1888 г. трети март се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 г. датата е обявена за Национален празник.

Честит да ни е този паметен ден!

Културния афиш на острова и тази година е много богат. Всички български училища на острова ще го отбележат с различни събития.

В Кипър тази вечер Н.Пр. Христо Георгиев дава коктейл в чест на Националния празник на Република България.

Съюзът на българите в Кипър с подкрепата на Посолството на Република България в Кипър организира на 4 март Тържествена вечер, посветена на Националния ни празник, включваща музикална програма, изложба и поезия.

Поканени са всички!

Честит празник, сънародници!

ПРОГРАМА ДНИ НА БЪЛГАРИЯ

 

 

Оставете коментар

Вашия email адрес няма да се показва


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.