Приключи XIII-та световна среща на българските медии в чужбина

От 4 до 8 октомври в молдовската столица Кишинев се проведе XIII Световна срещa на българските медии, организирана от БТА и АБМС, която премина под патронажа на вицепрезидента на република България Илияна Йотова.

По покана на организаторите, в срещата взе участие и Живка Милова, главен редактор на сп. “БГ Фактор Кипър”, единствената българска медия на острова.

Дискусии за състоянието на българските медии по света, съхраняването на езика и връзката между образованието и бизнеса бяха в основата на срещата в Молдова, която започна с откриването на нов пресцентър на БТА в град Тараклия.

През първия ден на форума журналистите и официалната делегация, начело с президента на Република Молдова Игор Додон и българския вицепрезидент Илияна Йотова посетиха Тараклийския държавен унивеситет “Григорий Цамблак”, където бе поставено началото на международен образователен консорциум между Великотърновския университет, Русенския технически университет и молдовското учебно заведение, където от години се обучават студенти на български език. По време на емоционалната церемония президентът на Молдова още веднъж увери вицепрезидента Йотова, и всички присъстващи, че няма да бъде закрито нито едно българско училище в района, че Тараклийски ройон ще остане самостоятелна административна област, което ще гарантира запазването на етническия му облик и съхраняване на езика и традициите на бесарабските българи там, които представляват 65% от населението му. Освен това президентът Додон взе под свой личен патронаж университета и увери, че вратата му винаги ще бъде отворена за неговите представители.

Урок по българщина

Така може да бъде определен денят, в който българските журналисти от цял свят се срещнаха с бесарабските българи от Тараклия и района, които с абсолютна убеденост вярват, чe България е най-хубавата страна на света, въпреки, че много от тях никога не са я виждали, но пазят традициите, духа и езика й.

През следващите дни в различни панели бяха обсъдени въпроси, свързани с ролята на медиите в образованието, в които взеха участие както водещи експерти в областта, така и ректорите на някои от най-престижните български висши учебни заведения.

Въпросът за това, дали да има закон за българския език, остана открит след оживена дискусия по време на първия панел, в който емоционална позиция изрази академик Антон Дончев. В дискусиите се включиха още и генералният директор на БНТ Константин Каменаров, медийният експерт Георги Лозанов, председателят на Държавната агенция за българите в чужбина – Петър Харалмпиев, журналисти от български медии от България и света, депутати, членове на СЕМ.

Управителят на филмовa студия “Време” Николай Акимов и Александър Сано от “Силвърнойз” ООД представиха нов български филмов канал в Ютюб, в който ще има както класически, така и по-нови филми, в който имат амбицията да съберат цялата българска филмография в различните й жанрове.

В рамките на форума нямаше как да бъде отминат и нашумелият в последните дни скандал със заплахите, отправени към водещия на Нова телевизия Виктор Николаев, от депутата от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов по време на гостуването им в студиото. Участниците в срещата излязоха с обща позиция срещу опитите за ограничаване на свободата на словото и остро осъдиха подобно поведение от страна на политиците.

“Ако вчера си бил един, а днес си друг, трябва да си готов да отговаряш на въпроси за това.” , каза по този повод медийният експерт доц.Георги Лозанов.

И още: “От свободата на медиите зависи нивото на демокрацията в една страна. Медиите не са комфортно място за политиците, ако журналистите си вършат работата”.

Друга актуалнa тема, която беше засегната от медийния експерт Стефан Августинов беше темата за фалшивите новини и методите за борба с тях. В дискусията се включи и председателя на СЕМ София Владимирова.

По традиция, в последния ден на Световната среща бе връчена наградата на Националния дарителски фонд “13 века България” за принос на българските медии в разпространението на българската културата в чужбина. Призът тази година получи колегата Максим Божилов, който 20 години издава вестник и излъчва радиопредаванията “Български хоризонти” в Канада. Наградата бе връчена от Митко Тодоров, изпълнителен директор на фондa.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*