Преподаватели от Великотърновския университет гостуват в Кипър 

На 26 септември в сградата на българското училище “Никола Вапцаров” в Никозия се събраха учители, родители и ученици от училището, за да чуят изключително интересната лекция на проф. Иван Tютюнджиев на тема “Ислямизационният процес в българските земи – история и съвременни аспекти”.

Проф. Тютюнджиев е декан на Историческия факултет на Великотърновския университет и най-сериозният у нас изследовател на периода XV-XVII в. В Кипър е по покана на Съюза на българите в Кипър, който от няколко години подържа договорни отношения с висшето училище.

Професор Тютюнджиев разказа някои интересни подробности, свързани с процеса на ислямизация на българските земи и положението на българското население под османско владичество, като направи интерсни паралели с някои съвременни явления и процеси, свързани с ралигиозния фундаментализъм.

Присъстващите проявиха огромен интерес към темата и зададоха интересуващи ги въпроси на професора след края на лекцията.

От името на ВТУ, професорът отговори и на въпроси на ученици, свързани с кандидатстването и обучението в университета.

В рамките на гостуването си в Кипър, проф. Тютюнджиев и гл. ас. д-р Поля Йорданова изнесоха лекции и проведоха семинари в Лимасол и Никозия.

Живка Милова

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*