„Песен, хоро и мечти“ в Полис Хрисохус

Ах, този месец май! Пълен с любов, красота, мечти и надежди, благодарност и признателност! Пълен с надеждите и мечтите на зрелостниците, благодарност и признателност към българския учител, където и да е по света, гордост, че ние сме дали „на вси славяни книги да четат“.

Наситения майски културен афиш в Кипър продължава, отбелязвайки още едно значимо събитие – спектакълът  „ България в Кипър – с песен, хоро и мечти“ в Полис Хрисохус .

Открай време в Пафос и Полис се случват уникални български събития. И този път организаторите прославиха делото на Св.Св.Кирил и Методий с уникален празничен концерт, който качи на сцената ученици, учители, изтъкнати народни изпълнители – певицата на Пирина, Стойка Германова и добруджанския певец Добрин Добрев, танцьорите от ТФ „Соватчии“ и изправиха на крака гости и публика.

Рецитал, прославящ със силни и запомнящи се слова делото на братята просветители и България, народни танци, песни и веселие, изложба от уникални предмети и картини, направени от децата в Пафос и Полис, български продукти, мед, билки и сувенири, все неща, характерни за народа и културата ни.

Събитието се проведе с активното участие на българската общност в Полис Хрисохус, българските училища в Пафос и Полис и кметство Полис Хрисохус с подкрепата на посолството на РБългария в Кипър и СБК. От сцената прозвучаха словата на Н.Пр. Христо Георгиев – посланик на България в Кипър, кметът на Полис Хрисохус и зам.председателя на СБК – Калин Павлов, аплодирани от ученици, родители и гости.

Радвахме се на постиженията на малките ученици, на постигнатото от българските учители през изминалата учебна година, пяхме и танцувахме с песните на Стойка Германова и Добрин Добрев. Една много българска вечер, за която благодарим.

Благодарим на Йови Тодорова и Кристина Янчева, главните „виновници“, които направиха тази вечер незабравима за деца и гости.

И отново ще кажем, да си учител не е просто професия, а призвание, мисия, отговорност, които българските учители в Кипър отстояват с достойнство и висок професионализъм.

Поклон пред техния труд и пред ентусиазма и патриотизма на всички техни поддръжници и помагачи! Благодарим!


1 Kоментар

  1. Чудесно ,прекрасно ,супер. Невероятни деца и огромен труд. Защо обаче си затваряте очите за проблемите на българските училища в Кипър? ЗАЩО не пишете, че пет от шестте училища в Кипър НЕ ИСКАТ СБК за бенефициент. Не ви ли е ясно, че догодина няма да има нито песни, нито танци, нито мечти, нито училище в Пафос и Полис. Хубаво е, че пишете за успехите, но пишете и за проблемите и ако имате смелостта да кажете истината, направете го.

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.