Наплив на чуждестранни дипломати в Кипър

Очаква се истински наплив на чуждестранни дипломати в следващите 30 дни на острова, ангажирани около кипърския въпрос

дипломатиСпоред CNA, германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер ще бъде, на официално посещение в Кипър на 17 ноември. Това ще бъде два дни по-късно от посещението на министър на външните работи на Великобритания Филип Хамънд.

През декември, държавния секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров се очакват на острова, въпреки че точните дати все още не са потвърдени.

В допълнение към основните играчи на международната сцена, Съединените щати, Русия и Великобритания са сред петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, а останалите две са Китай и Франция.

Освен това на 24 ноември в Никозия ще се проведе среща, на която ще присъстват представителите на дружествата, участващи в разработка на Блок 12 и израелската компания Ishai.

Целта на срещата е да се обсъди газовото находище Афродита, което отчасти се припокрива в ИИЗ на Израел. Съществува спор между Кипър и Израел и целта е остойностяване на находището и споразумение, регулиращо използването на находището. Без такова споразумение на място, Кипър не може да развива и експлоатира находището Афродита.

Израел се стреми да изнася природен газ от своето находище Leviathan за Турция, но това ще наложи изграждане на газопровод през кипърски води и ще изисква съгласието на Република Кипър.

Съгласието на Кипър е малко вероятно, докато кипърския проблем не се реши. Преговорите за обединение в Кипър се засилиха, лидерите на двете общности ще се срещнат шест пъти този месец, на фона на съобщенията, че двете страни биха могли да изработят окончателно споразумение до пролетта на следващата година.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*