Комитета за безследно изчезнали лица получи разрешение да копае на север

Турската армия е дала разрешение за извършване на разкопки в търсене на изчезнали лица в 30 локации от военни зони в окупираната северна част на острова, съобщи кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ.

Съобщението бе направенопо време на срещатамеждуАкънджъс членове от Комитета за безследно изчезнали лица от кипърската турскастрана. „И гръцките и турски кипърци страдат от тази кървяща рана и затова е наш дълг да помогнем да я затворим” каза Акънджъ.

5_missing_soldiers_700_bgКомитетът за безследно изчезнали лица е поискал разрешение от армията да извърши разкопки в 30 локации, където се надяват, че ще открият човешки останки. Достъпът ще бъде даден за период от три години, като се започне през януари 2016 г., като само десет места могат да бъдат разкопавани всяка година, се казва в изявлението. Кипърският турски лидер обяви и дарение от 75 000 евро за Комитета за безследно изчезнали лица.

Комитета за безследно изчезнали лица е двуобщностна организация, създадена през 1981 г. от лидерите на кипърската гръцка и кипърската турска общност с участието на Организацията на обединените нации.
След създаването на договорен списък на безследно изчезналите лица, целта й е да се установят, да се идентифицират и да се върнат на семействата останките на 2001 души – 502 кипърски турци и 1,493 кипърските гърци – които са изчезнали безследно по време на турското нашествие.

Комитетът разполага със съдебномедицински екип от повече от 60 археолози, антрополози и генетици, които извършват разкопки из целия остров. Досега са идентифицирани 614 безследно изчезнали – 469 кипърски гърци и 145 кипърски турци. Останките на повече от хиляда кипърски гърци все още не са открити и погребани.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*