Кипър: След броени дни въвеждат наркотест за водачи на МПС

Министърът на правосъдието Йонас Николау заяви днес, че полицията вече е обучена и е готова за въвеждането на наркотеста този месец. До няколко дни системата ще бъде напълно организирана и след 16 януари проверките на водачи на МПС за употреба на наркотици започват.

Според министър Николау има осигурено достатъчно оборудване за цялостен контрол на територията на Република Кипър.

Той също така заяви, че санкциите, които ще бъдат наложени на нарушителите, ще бъдат “възпиращи”. Наказанията за употреба на наркотици са глоба от 3500 евро и три години лишаване от свобода. Водачите на МПС също така рискуват да загубят свидетелствата си за управление за максимум три години и да спечелят от три до шест точки.

Наркотестът не идентифицира какъв опиат е използван, но потвърждава употребата му. Типът наркотик ще бъде потвърждаван след кръвен тест.

Той каза, че полицейските служители едновременно имат право да направят тестовете за алкохол и наркотици при проверката.

Тестът за наркотици е подобен на алкохолния тест, но при него се използва слюнка. При съмнение за наличие на наркотици, пробата ще бъде изследвана в държавна лаборатория.

Приходите от глоби, свързани с наркотици, ще постъпват в специален фонд за борба с наркоманиите.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*