Кипър: “Ковид” помощите ще приключат през октомври

Министърът на труда Зета Емилианиду заяви, че правителствените програми за подкрепа на бизнеса и работниците, засегнати от пандемията, ще приключат в края на октомври т.г. След това ще се появят нови схеми за обучение и заетост, за които ще говорим след обявяването им.

Емилианиду припомни, че броят на заявленията за субсидии през последния месец е много малък в сравнение с март 2020 г., когато са били около 220 000. Всичко това показва, че икономиката на страната постепенно се възстановява, въпреки че все още има проблеми в хотелиерския бизнес и туристическата индустрия като цяло.

Безработицата за момента е 5,2%. Според наличните данни, разходите на Министерството на труда, социалното осигуряване и социалното осигуряване само през първите седем месеца на 2020 г. надхвърлиха 1 милиард евро. Парите са изразходени за специални програми, насочени към подпомагане на заетостта и бизнеса, засегнати от пандемията. Разходите на Министерството на труда през миналата година са били 25% от общите разходи на държавния бюджет, докато съответната цифра през 2019 г. е била 17%. И тази цифра нараства само през 2021 г.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*