Кипър: Кабинетът освобождава средства за частни болници, които ще се присъединят към Gesy

Днес правителството на РКипър  одобри предложението на здравния министър Константинос Йоану  да предостави гаранции от 70 милиона евро, за да може частните болници да се присъединят към Gesy.

Гаранциите на правителството за покриване на финансови разходи, ако планът се обърка, бяха сред условията, изисквани от асоциацията на частните болници „Пасин“, която се съгласи миналата седмица по рамковото споразумение за присъединяване към националната здравна схема.

Асоциацията се съгласи с меморандум за разбирателство като основа за преговори между всеки от членовете му – клиники и болници – и Здравноосигурителната организация (ЗЗО), държавният орган, натоварен с надзора върху Геси.

“Считам, че с днешното решение политическата воля е там, за да гарантира финансовите условия, произтичащи от този меморандум”, заяви здравният министър Константинос Йоану след заседанието на кабинета.

Той обясни, че 70 млн. Евро ще бъдат добавени в бюджета на министерството му и ще бъдат изплатени само за покриване на евентуални дефицити, които вероятно ще възникнат при прилагането на договореното между здравното заведение и Пасин за стационарната помощ за 2021 и 2022 година.

Министър Йоану каза, че целта на това решение е да гарантира спазването на финансовите задължения, произтичащи от МР, които да бъдат подписани от него, HIO и Pasin, както и договорите, подписани с всяка болница, заинтересувана да се присъедини към Gesy.

„От друга страна, това ще намали опасенията на Пасин относно жизнеспособността на частните болници“, добави той.

Mediterranean Hospital of Cyprus в Лимасол обяви днес, че е първата частна болница, проявила интерес да се присъедини към втората фаза на Gesy, и сега ще започне консултации с HIO.

Източник: Cyprus mail

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*