Архиепископ Хризостомос заплашва със забрана на посещенията на Хала Султан Теке

Архиепископ Хризостомос, коментира новите правила, въведени от кипърските турци по отношение на предоставяне на разрешителни за извършване на служби и ремонтни дейности в гръцките православни църкви. Той заяви, че мюсюлманите, живеещи в окупираната северна част на острова трябва да забравят за поклонения на Хала Султан Теке в Ларнака, ако християните в окупирания север не могат да ремонтират или посещават църквите си.

„Ние искаме да ни бъде разрешено да поправим нашите църкви, нашите паметници, така че те да не се разрушат“. Той отбеляза, че в Карпасия, още две-три села и в манастира Апостолос Андреас, не могат да забранят службите, там има християни.

Кипърските турски власти се опитаха да ограничат службите на север, поради „ сериозното и преднамерено увеличение“ в исканията на кипърските гърци.

Новите критерии уточняват, че служби ще се извършват само на важен религиозен празник и ако състоянието на църквата е добро, така че хората да не бъдат изложени на риск. Освен това разрешение няма да се издава, ако църквата вече се използва за други цели, и ако тя се намира във военна зона. Някои църкви, коментираха кипърските турци са били превърнати в политически символи и затова е необходимо „да се вземат мерки“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*