XVI Средиземноморски фолклорен фестивал в Ларнака

Петстотин певци и 400 танцьори от цял ​​свят ще се представят през четирите дни и нощи на 16-ия Средиземноморски фолклорен фестивал на танци, хорове и групи, който се провежда под егидата на министъра на образованието Атина Михаелиду. Ларнака ще бъде домакин на фестивала от 15 до 18 септември, който ще се провежда всяка вечер на сцената Sea Front на Финикудес от 20:00 часа.

Церемонията по откриването ще даде старт на фестивала с уникално изпълнение на световноизвестната хърватска виолончелистка Ana Rucner, придружена от Unique Voices и специално изпълнение на Hamazkyain „Sipan“ с проф. Арт Армения, за да отбележи 95 години от създаването на Hamazkyain Сипан’.

В четирите дни на фестивала ще участват два ансамбъла от България, групи от Египет, Армения, Грузия, Понт, Епир, Козани и 18 участващи групи от Кипър. Завръщайки се след двугодишна пауза поради пандемията, фестивалът през 2023 г. е важен, казват организаторите.

Освен вечерните концерти, на 16 септември ще се проведе дневен парад на булевард Athinon-Kastro-Ermou, както и няколко сутрешни представления на площадите Ayios Lazaros и Ermou. Спектакли с над 100 танцьори на сцената, наградени фолклорни ансамбли и безплатен концерт са част от фестивала, предназначен да добави цвят към културния афиш на града.

„Прекрасни моменти очакват местните и посетителите на този традиционен фестивал на радостта, цветовете и традицията“, казват организаторите. „Шестнадесет години ние празнуваме нуждата на всяка страна да запази своето богатство… нашите корени, нашия национален произход, нашите баби и дядовци, нашите деца и нашите внуци, защото всички трябва да се гордеем с това откъде идваме!“

 

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*