SOS – интернет измамите в Кипър

В последно време зачестиха оплакванията на граждани към полицията за случаи на измама чрез Интернет. Оплакванията се отнасят към пет вида интернет измами: Неправомерно атакуване на пощата на жертвата; При покупки през интернет- вмешателството във връзката между клиент и доставчик или клиент и банка, в резултата на което се извършват преводи в сметките на измамниците. Друг такъв случай е чрез електронната поща или чрез съобщения на мобилните телефони се съобщава на получателя, че е наследник на голяма парична сума или наследство и за да може да получи това наследство, трябва да плати някаква сума за такси и разходи. В някои от страниците се правят реклами на различни продукти като коли, електронни устройства и други, които се дават за продажба на нищо подозиращите граждани. Хората плащат и в крайна сметка нищо не получават. Следващ вид интернет измама е рекламирането в пространството на хора или организации, даващи бързи кредити с облекчения и при добри условия. В момента много е модерно запознанството и сближаването на хора от противоположния пол, с цел създаването на връзка и в резултат на тази връзка се започва изискването на плащане на различни суми по повод изпращане на подаръци или личното посещение на лицето от чужбина.

Полицията отправя призив към обществото да са много внимателни към всички подозрителни съобщения, произхождащи от непознати лица. Да осъществяват контрол при движението на парични средства от банковата си сметка към други лица и да бъдат внимателни с посещаваните страници в интернет и купуваните продукти и стоки онлайн.

Ако това вече ви се е случило или подозирате нещо нередно по изброените случаи, можете да се свържете с полицията на тел. 22 808 284 или да направите оплакване по електронен път, като използват страницата на полицията   (www.police.gov.cy).

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*