Oправдан ли е броят на официалните празници наистина?

 

В сряда бяха оповестени предварителните констатации от доклада на областите, в които обществените услуга в Кипър се нуждаят от подобрение. Докладът потвърждава, че държавните служители не получават заплата за производителността си, а просто за да се появяват на работа.

Те печелят повече от съответните работници от частния сектор и биват насърчавани без никаква оценка на работата, а само въз основа на старшинство. Те също така работят един час по-малко всяка седмица, в сравнение със същите в Европа. Освен това Кипър има най-малко три официални празника повече в сравнение с други страни в Европа.

През 2012 г. Кипър поиска спасителен заем като разходите по заеми скочиха, което прави финансирането фискален дефицит или рефинансиране на дълга неустойчиво.

Това, което предизвика този процес е комбинация от фактори. Единият е рухването на неадекватно контролирания и регулиран банков сектор. Другият фактор е свързан с държавните разходи, предназначени да поддържат раздутия непродуктивен публичен сектор в съчетание със структурни недостатъци в публичния и частния сектор.

Като резултат от икономическия колапс, национален доход спада в продължение на три години, нивото на публичния дълг скача, фирмите се борят за оцеляване, цифрите за безработица са нараснали до най-високите нива, които някога Кипър е виждал, семейства страдат и бъдещето на обществото виси на косъм .

В сряда Кипър празнува своя Ден на независимостта.

Може да се спори дали Кипър има много причини да празнуват миналото, имайки предвид, че една трета от територията си остава окупирана и нейната икономика е разкъсана. Но Денят на независимостта на 1 октомври, не е единствен национален празник на Кипър.

Има още три 28 октомври, 25 март и 1 април, когато гръцките кипърци предприеха въоръжена анти-колониална борба срещу англичаните. Всички тези национални празници са дните, в които публичния сектор, както и някои райони в частния сектор, банки, застраховки, счетоводители и други остават парализирани.

Дали сегашното тежко положение на Кипър оправдава броя на празниците, дадени на държавните служители? Заслужават ли те повече национални празници от държавните служители на други места? Оправдани ли са толкова много национални празници, когато пациентите прекарват месеци, дори години, в списъка на изчакване, преди те се лекуват в държавните болници? Нормално ли е, че инвеститорите трябва да чакат с месеци, преди да се издават разрешителни или че правните спорове отнемат често години, за да бъдат завършени? Дали героите, които се почитат в тези дни са се борили за една шепа празници или за по-благородна кауза?

По материали на кипърските медии

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*