Moody’s свали рейтинга на пет големи гръцки банки

Те остават под негативно наблюдение за възможно ново понижение

 

Moody’s намали кредитните рейтинги на пет големи гръцки банки и ги постави под негативно наблюдение за възможно ново понижение, като подчертава повишената несигурност относно способността на правителството да постигне споразумение с официалните кредитори в крайния срок (28-и февруари).

Това решение е факт, след като на 6-и февруари международната рейтингова агенция постави под негативно наблюдение своя “Caa1” суверенен кредитен рейтинг на Гърция, коментира БНР.

Investors Service на агенция Moody’s понижи дългосрочния депозитен и основен кредитен рейтинг на следните пет гръцки банки: Piraeus Bank SA (до “Caa2” от “Caa1”), National Bank of Greece SA (до “Caa2” от “Caa1”), Alpha Bank АЕ (до “Caa2” от “Caa1” ), Eurobank Ergasias SA (да “Caa3” от “Caa2”) и Attica Banka SA (да “Caa3” от “Caa2”).

В също време кредитната агенция постави всички тези рейтинги в процедура на преглед за по-нататъшно тяхно понижение.

Вчерашното решение се дължеше на намалената според агенцията вероятност от системна подкрепа с оглед от една страна на повишената несигурност относно способността на правителството да стигне до споразумение с официалните кредитори на Гърция навреме, за да изпълни своите собствени ликвидни и финансови нужди. От друга страна агенцията определя като вероятно евентуалното намаляване на капацитета на Фонда за финансова стабилност на Гърция (HFSF) за подкрепа на банките, в случай на необходимост.

Предстоящият нов преглед на рейтинга от страна на Moody’s ще оцени финансовия и ликвиден натиск, на който са подложени тези банки. В допълнение прегледът ще оцени и директните банкови експозиции в гръцки суверенни облигации и влиянието на отслабената работна среда върху качеството на техните активите и тяхната платежоспособност.

Времето ще покаже, ще има ли други изненади в гръцката банкова система.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*