Intel представи компютърен модул с големината на копче за дрехи

Intel предвижда, че бъдещето на компютърните технологии се крие в умните аксесоари и скъсване с настоящите ни разбирания за масовите устройства. По време на изложението CES 2015 компанията представи компютърен модул, който е с големината на копче за дрехи.

Intel Curie е предвиден за умни аксесоари, като използва първата “система върху чип” на компанията за този тип устройства. Тя се казва Intel Quark SE SoC, като към нея са добавени новата нискоенергийна версия на Bluetooth и няколко сензора.

Curie ще започне да се доставя на производителите на умни аксесоари през втората половина на тази година. Според изпълнителния директор на компанията Браян Крзанич бъдещето на технологиите ще е тясно свързано носимите устройства. Освен това освобождаването от кабели и пароли също ще е много важна стъпка за навлизането на технологиите в новата ера.

Сбогом на паролите

В опит да поведе индустрията и в тази посока Intel вече има готови предложения. Едно от тях е True Krey, което ще се появи в устройствата до края на тази година. То може да се използва за идентифициране на потребители чрез разпознаване на лицето, пръстов отпечатък и др. Приложението ще се инсталира предварително на някои устройства на HP и Lenovo, като ще има и версия за iOS, Android, Windows, Mac и др.

Intel ще продължи да развива и безжичното зареждане. Хотелската верига Hilton, международното летище в Сан Франциско и Jaguar Land Rover са сред първите, които ще въведат терминали за безжично зареждане на мобилни устройства.

Чиповете на компанията ще се използват и от 3D принтерите. HP ще разчита на тях за своя модел, който ще се нуждае от по-голяма изчислителна мощ, за да се справя с тежките задачи.

Камерите Intel RealSense пък ще могат да се използват за роботи и безпилотни летателни апарати. Те използват технологии, симулиращи зрението, и ще позволяват на машините да “виждат” препятствията, да ги заобикалят и да решават проблеми като как да се хване даден предмет и др.
Браян Крзанич обяви още, че Intel ще инвестира 300 млн. долара за стимулирането на повече жени и хора от малцинствата да навлязат в индустрията. Според Крзанич увеличаването на работната сила и даването на възможност на повече хора е от основно значение за постигането на целите и създаването на продукти, които да са близки до максимално много хора.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*