Evkaf претендира за 14% от територията на Кипър

Турската религиозна организация твърди, че 14% от територията на острова им принадлежи от преди 1878-ма, годината, в която Кипър става британски протекторат. От Evkaf заявиха, че ще претендират за земите си. Ибрахим Бентер, директор на религиозната общност каза, че след направено проучване е открито, че броят на имотите е 2200, а не 608. Имотите включват джамии, училища, водоизточници и много други. Проучени са регистри и над 8 милиона документи. Ще бъде стартирана и правна процедура в Кипър и международните съдилища.

Бентер добави, че документите, които те притежават биха били полезни на масата за преговори за обединението на острова.
От Evkaf твърдят, че по-голямата част от имотите във Вароша, Фамагуста са техни и че са били незаконно отчуждени от британците. Evkaf е основната религиозна общност, която наблюдава работата на всички кипърски турски религиозни организации в Кипър и притежава огромни количества земя и собственост.
Преди повече от десетилетие, лидера на кипърските турци Рауф Денкташ заяви, че 70 до 80% от Вароша е на вакъфите, а земите са били незаконно продадени или подарени в миналото на Църквата на Кипър, без одобрението на Evkaf.

През османския период, религиозните фондации са наречени вакъфи, под общата шапка на Evkaf и са създадени в новозавладените области на Османската империя, подкрепящи религиозни, културни и социални дейности.
Османците са управлявали острова над 300 години от 1571 до 1878г. Великобритания анексира острова и го обявява за Кралска колония през 1925г.

Кипърския адвокат по човешките права Ахилеас Деметриадес добави, преди получаването на независимост от Великобритания, тя е платила над един милион паунда на кипърската турска общност и нейните лидери за пълно и окончателно уреждане на всички претенции, които би имала общността на кипърските турци за имотите.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*