“Starship” излетя и се взриви: Какво се случи с ракетата на Илон Мъск?

Ракетата на SpaceX успя да излети от втория опит за изстрелването ѝ, но се взриви няколко минути след началото на полета, съобщава Би Би Си.

Изстрелването стана от космическа площадка в Тексас, близо до границата с Мексико.

Ракетата излетя успешно без да взриви площадката, но малко след това в петата минута след излитането един от бустерите се взриви при опит за отделяне.

На 17 април ракетата трябваше да бъде изстреляна, но това се отложи заради проблем с налягането.

По-късно от SpaceX обявиха, че ще са необходими минимум 48 часа, за да се опитат да изстрелят Starship отново, защото ще се нуждаят от повече гориво за ракетата.

“Старшип” трябваше да предизвика революция в пътуванията в Космоса. Транспортната система трябваше да има ресурси да закара в бъдеще 100 души на Марс.

120-метровата ракета – за сравнение, с 27 метра по-висока от Статуята на свободата, разработвана от компанията на Илон Мъск в продължение на години, е най-голямата и най-мощна в света. Тя е предназначена за пътувания до Луната и Марс. “Спейс Екс” получи разрешение за полета от американския регулатор.

В екипа, участвал в разработката на някои ключови системи на ракетата, има и българин – 27-годишният Орлин Велев – джуниър e старши инженер по структурната стабилност в Space X. Той работи от 6 г. за компанията на Мъск. Преди това е завършил университета “Джорджия Тех” със специалност “Машинно инженерство”. Орлин Велев отива в САЩ още когато е бебе. Баща му Орлин Велев – старши е изтъкнат професор в Университета в Северна Каролина.

Орлин Велев, както и още един българин – Кико Дончев, бяха в инженерния екип на историческия първи полет на частна ракета с екипаж – на Space X през юни 2020 г.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*