30 март – „Часът на Земята“

Община Никозия заяви във вторник, че ще участва в Часът на Земята на 30 март, като ще изгаси светлините в кметството между 20.30 ч. и 21.30 ч. в събота вечер.

В тазгодишното събитие ще участват много организации и правителствени служби.

Община Никозия кани всички жители да изгасят лампите в посочените часове за Часът на Земята.

Какво е Часът на Земята?

Часът на Земята е най-голямата природозащитна инициатива в света.

Провежда се винаги в последната събота на март от 20:30 до 21:30 ч. Тази година “Часът на Земята” е на 30 март.

Мотото и тази година е: Свържи се с природата.

Часът на Земята традиционно акцентира върху връзката с природата, която прави живота ни възможен. По данни на доклада „Жива планета“ тя ни осигурява услуги на стойност 125 трилиона долара годишно, които сме свикнали да приемаме за даденост. Сред тях са жизненоважният достъп до въздух, прясна вода, храна, енергия и лекарства, а не на последно място природата ни предоставя и среда за почивка и приятни разходки.

По време на Часа на Земята милиони хора от целия свят символично изгасят осветлението в домовете си за един час, а знакови сгради притъмняват фасадите си. Така всички заедно отправяме призив за по-устойчиво бъдеще, демонстрирайки какво влияние могат да имат малките постъпки върху голямата планета.

И така, на 30 март изгасете лампите за час!

Свържете се с Природата. Помълчете, помислете, притихнете, само за час… Чуйте пулса на Планетата, задъхан, изморен от тоновете боклуци, които изхвърляме всеки ден…

И всеки път когато посегнете към пластмасовата торбичка, чашка, сламка, лъжичка, помислете, че можем да минем и без тях…

За да запазим живота на планетата Земя!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*