26 април – Помните ли какво се случи на тази дата преди 37 години

И след 100 хиляди години в Чернобил няма да има живот, защото радиацията убива всичко

„Зоната на смъртта” крие и нова опасност – старият саркофаг около реактора, изграден през 1986, има пукнатини и рискува да се срине.

През април 1986 г. инженерите на атомната централа в Чернобил решават да изключат реакторите, за да проведат изпитание за сигурност. Грешни решения и нещастни стечения на обстоятелствата довеждат до фатална експлозия, при която е освободено огромно количество радиоактивност.

Аварията завинаги променя живота в северната част на Украйна. Колко хора загиват, не може точно да се каже. Стотици? Хиляди? Оценките са различни. 400 000 души са изселени от родните им места. Щетите са астрономически – те се оценяват на около 600 милиарда долара.

Днес се навършват 37 години от най-тежката ядрена катастрофа в  историята на човечеството.

На този ден Четвърти реактор на атомната централа в Чернобил избухна и изхвърли в атмосферата радиация с еквивалента на най-малко 200 ядрени бомби като тази над Хирошима.

Радиацията облъчи голяма част от Европа.

Стотици хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си в най-засегнатите зони в Украйна, Беларус и Западна Русия. Инцидентът в северна Украйна бе съчетание от дефектен дизайн и оперативна грешка, които създадоха смъртоносен радиоактивен облак. Реакторите на Чернобилската АЕЦ бяха спрени и по-късно извадени от употреба.

Със сигурност младите хора, родени след тази дата не знаят за катастрофата. А трябва. Не бива да забравяме тази злокобна дата, която отвори „вратите на Ада”. Цената й човечеството ще изплаща, докато природата успее да се отърси от катастрофата в реактор № 4 на 26 април 1986 г., последвана от медийно затъмнение, дезинформация от страна на правителствата (в т.ч. и българското), паника сред обществото. Точният брой на загиналите от заболявания вследствие на радиацията не е известен и до днес, а предположенията се разминават – догадките варират от няколко хиляди до 1 млн. души.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*