Ще има ли нова спасителна капка от ЕС за Кипър?

Помощ или шамар за Кипър?

Утре, 12 септември, европейските министри на финансите ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят програмата за кредитиране на Кипър.

Днес кипърските медии тръбят за политическа криза, а лидерите на политическите партии са настръхнали заради четирите нарушения на Конституцията, които Парламентът гласува в неделя. Днес президентът е в шахова ситуация, опитвайки да се договори с тях.

Лошото е, че според говорителя на правителството г-н Никос Христодулидис,  новият транш в размер на 436 млн. евро не е включен в дневния ред на европейските финансисти.

В изявлението си той каза, че правителството трябва да положи всички усилия за смекчаване (неутрализиране) на последиците от несъстоялия се спасителен транш.

Напомняме – март 2013-та бе взето решение от ЕС, Кипър да бъде подпомогнат с 10 млрд.евро. Тройката периодически инспектираше изпълнението на техните изисквания и страната получаваше поредните „похвали” за извършените реформи.

Днес обаче международните кредитори са недоволни от депутатите в Парламента, които не приеха закона за конфискуване на имоти и жилища от длъжниците на банките. От гласуваните шест позиции в неделя, четири са в противоречие с Конституцията на страната и не бяха приети, въпреки настояването на Тройката.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*