Част от училищните автобуси останаха без технически преглед

Вчера, 11 декември всички редовни училищни автобусни линии бяха възобновени. Точно седмица отне монтирането на липсващите противопожарни съоръжения върху тях.

В началото на декември 580 автобуса, както учебни, така и редовни, бяха извадени от движение. Решението е взето след третия случай на запалване на двигател в един от тях тази година.

Председателят на федерацията на родителите на ученици от средните училища Лоизос Константину каза, че всичките 580 автобуса са се върнали по пътищата и работят с пълен капацитет. Той подчерта, че само за седмица са поръчани, получени и монтирани автоматични пожарогасителни системи на всички автобуси.

Единствените останали непокрити са тези, използвани за ученически екскурзии. Тъй като договорът за поставяне на противопожарна система на тези превозни средства трябва да се подписва директно от училището, а не от Министерството на транспорта, Константину призна, че някои от тези автобуси “все още може да нямат автоматична пожарогасителна система” и поиска всички те да бъдат подложени на необходимите проверки.

Междувременно президентът на Асоциацията на родителите на ученици от частни училища Кети Георгиаду направи изявление. По думите й не са извършвани проверки на автобуси, обслужващи ученици от частни учебни заведения. Тя призова този въпрос да не остава без внимание, като подчерта необходимостта от модернизация на всички автобуси без изключение. Такива училища обикновено сключват договори с частни компании за превоз на ученици.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*