Христодулидис оптимист след разходката по Ледра

Говорителят на правителството Никос Христодулидис описа в събота разходката в стария град на Никозия на президента Никос Анастасиадис и кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ като “важна стъпка към създаването на положителен климат” при възобновяването на мирните преговори, които са вече в ход.

В събота двамата общностни лидери отвориха нова страница в историята, срещайки се на кафе в символичен жест, подчертавайки затоплянето на отношенията след конфликт в течение на десетилетия. Анастасиадис и Акънджъ прекараха повече от час в разходки из двете страни на разделителната линия по улица Ледра  в центъра на Никозия.

Отношенията между двете страни са претърпели значителна промяна към по-добро след избирането на Акънджъ на 26 април и възобновяването на мирните преговори на 15 май.

Говорейки по време на възпоменателна служба в Пафос в неделя сутринта, Христодулидис каза: “Този жест е важен, защото създава добра атмосфера и положителен климат, които са необходими за един несъмнено труден [преговорен] процес.”

“Ние оставаме на земята, предпазливи оптимист и внимаваме за дългия път напред. Крайният резултат до голяма степен ще зависи от това колко са готови и конструктивно настроени всички страни.”

Той добави: “Ние се надяваме, че чрез честен диалог тези перспективи, които ни позволяват да бъдем оптимисти за положителен резултат, ще бъдат създадени. Ние желаем обединение на страната ни и да се сложи край на окупацията “.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*