“Фалирали, но свободни”: Сделката на Гърция се провали на финала

Новото ляво правителство на Гърция и нейните международни кредитори не успяха да се споразумеят за продължаването на непопулярния спасителен план на страната и ще се опитат отново в понеделник, притискани от времето, да намерят решение за финансова сделка.

В седемчасовите кризисни разговори в Брюксел, приключили след полунощ, финансовите министри от еврозоната не успяха да се споразумеят дори за съвместно изявление относно следващите етапи на процедурата. Двете страни омаловажиха неуспеха, настоявайки, че не е имало разрив.

Но цените на гръцките акции, които се бяха покачили за кратко в Ню Йорк, паднаха отново, когато стана ясно, че гръцкият  финансов министър Янис Варуфакис  е отказал да обсъжда проект на споразумение за разширяване на  настоящите условия за кредит след разговор по телефона с представители на гръцките власти.

“Имахме една интензивна дискусия, конструктивна, на  широка основа, която също бележи напредък, но все още не достатъчен, за да се стигне до общи заключения,” заяви на пресконференция в полунощ Йерун Дийселблум, председател на министрите на финансите от Еврогрупата, .

“Ние всъщност не обсъждахме подробни предложения, нито влязохме в преговори по съдържанието на програмата, ние просто се опитахме да изработим следващите стъпки през следващите няколко дни. Но не успяхме да направим това. ”

Гърция няма да има контакти с експерти от Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка преди понеделник, каза още той. Това обаче е точно обратното на онова което други министри от ЕС са разбрали, напускайки разговорите около час по-рано.

С небрежен вид, както когато за първи път дойде на разговорите, Варуфакис каза: “Сега ще пристъпим към следващата среща в понеделник. Надяваме се, че до нейния край, ще бъде сключено споразумение, което да е оптимално както за перспективата на Гърция, така и за европейските ни партньори. ”

Крайнолевият премиер Алексис Ципрас не отстъпва от позицията си, знаейки, че тези, които са гласували за него миналия месец,  настояват той да сложи край на спасителния заем, който гърците обвиняват за бедността си. Той отхвърля всяко удължаване на настоящия пакет от 240 милиарда евро, който изтича на 28 фев, отказва да сътрудничи с длъжностни лица на “тройката”  от ЕС /ЕЦБ /МВФ,  наблюдаващи публичните финанси на Гърция, и настоява за намаляване на дълга.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че ако Гърция не е готова да поиска удължаване на сегашния спасителен план – най-големият във финансовата история  – “тогава, това е!”, намеквайки за изключване на по-нататъшна помощ или опрощаване на дългове.

Финансовите пазари бяха на ръба заради гръцката криза и заради опасенията, че несключването на сделка скоро би могло да предизвика фалит на Гръция и хаотично излизане от еврозоната, което евентуално да предизвика по-широка пазарна нестабилност.

Запитан дали така нареченият “GREXIT”  е бил поставен на масата на преговорите, Варуфакис заяви пред репортери при пристигането си: “Абсолютно не.”

Придружен от заместник министър-председателя Янис Драгасакис, министърът изложи вижданията на новото правителство за междинните стъпки за договаряне и преструктуриране на дълга, но представеният документ не е официален, заявиха участници в срещата.

“Позициите сега са малко по-ясни, но има много дълъг път да се извърви в близките дни”, заяви източник на ЕС, който взе участие в срещата.

Директорът на ЕЦБ Марио Драги също е присъствал на срещата, тъй като следи отблизо проблема, който може да върне някои от банковите проблеми и сътресенията на финансовите пазари от преди три години.

Партньорите на Атина предупреждават, че времето е кратко, тъй като всяка промяна на сегашната спасителна програма могат да изискват ратификация от няколко национални парламенти в страните-кредиторки.

Спазване на правилата

Варуфакис и неговата делегация се срещнаха най-напред  с върховния представител на Международния валутен фонд Кристин Лагард, която отлетя за Брюксел, за да се присъедини към преговорите в знак на загриженост на МВФ за гръцката криза, която е в тежест на световните финансови пазари.

В Атина, гръцки официален представител каза, че Варуфакис е обсъдил с Лагард и Дийселвлум някаква форма на “преходно споразумение” за финансиране на държавата след изтичане на текущия спасителния заем.

Срещайки се с колегите си финансови министри колективно за първи път, Варуфакис, влизайки в залата преди началото на преговорите, се ръкува първо с Шойбле, след това останалите. Той изглеждаше спокоен в дизайнерския си шал и маркова риза, както винаги отворена на врата.

Икономистите, анкетирани от Reuters тази седмица, съобщават за шанс едно-към-четири Гърция да напусне 19-членната единна валутна зона тази година – най-високата стойност от началото на кризата с гръцкия дълг в края на 2009.

Повечето анализатори смятат, че шансовете са все още за споразумение между Гърция и еврозоната  по-късно този месец, въпреки многото шум и ярост.

“Ние смятаме, че Европейската общност и гръцките власти ще постигнат компромис, така че няма да има излизане на Гърция от еврозоната”, каза Джеймс Маккормак от Агенцията за кредитен рейтинг Fitch Ratings.

Лидерите на Европейския съюз ще разгледат въпроса при първата им среща на върха с Ципрас в четвъртък. Представители на ЕС заявиха, че ще се информира по време на министерските разговори, но няма да има място за преговори по дълга, тъй като срещата на върха е предимно посветена на конфликта в Украйна и Русия, борбата с тероризма и по-дългосрочна реформа на управлението на еврозоната.

“Фалирали, НО свободни”

Най-малко 10 хиляди гърци излязоха по улиците на Атина и други градове в сряда, за да покажат подкрепа за правителството на Ципрас в преговорите в Брюксел. По-малки леви сателитни митинги бяха планирани в Брюксел, извън Европейската централна банка във Франкфурт и Лондон.

Протестиращите пред парламента в центъра на Атина развяха плакати с надпис “Несъстоятелност, но свобода” и “Спрете спасяването”.

Ципрас туитна снимка на шествието, с посланието: “В градовете на Гърция и Европа хората са за битката в преговорите. Те са нашата сила. ”

Варуфакис предложи шестмесечен преходен период, в който на Гърция да бъде позволено да получи по-краткосрочен дълг, получавайки приходите от притежаваните от тях гръцки облигации на ЕЦБ и систематичното им използване за спасяване на банките, докато предоговаря дълга си. Атина ще размени своите заеми в еврозоната  за облигации издадени от  БВП  и дълга си към ECB – за лихвоносни безсрочни облигации без дата на възстановяване.

Представители на ЕС заявиха, че Гърция може да очаква най-много по-нататъшно разширяване на крайния срок за погасяване на своите заеми в еврозоната, по-нисък лихвен процент, а може би и по-продължителен мораториум върху плащанията по обслужването на дълга, в замяна на продължаване на реформите под някаква форма на външен надзор.

Какво съдържа проектът за решение?

В същото време, проектът на изложението, публикуван от “Файненшъл Таймс” говори за “разширяването” на текущия спасителния заем като “мост” за нов пакет, съгласно копие от проекта, който бе отхвърлен от Атина.

Новото гръцко правителство, настоява, че не може да има “разширение”, след като изтече този договор в края на месеца. Но партньорите от ЕС се опасяват от финансов хаос без такова съгласие.

В проект на планирания отчет на Еврогрупата, се казва: “Гръцките власти са съгласни да работят в тясно и конструктивно сътрудничество с институциите, за да проучат възможностите за разширяване и успешно приключване на настоящата програма, като се вземат предвид плановете на новото правителство.

“Ако то е успешно това ще даде време на гръцките власти и на Еврогрупата да работят върху възможни нови договорни споразумения.”

Reuters

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*