Утре (23 септември) новата банкнота от 10 евро влиза в обръщение

ЕЦБ пуска утре новата банкнота от 10 евро

 

Банкнотата е с лика на героинята от гръцката митология Европа

Банкнотата е много по-цветна от предшественика си, и с по-лесно разпознаваема десетка, носеща лика на древногръцката героиня Европа, дъщеря на финикийския цар Агенор. Новите банкноти са създадени така, че по-трудно могат да бъдат фалшифицирани. От двете им страни има нови маркери, които ще затруднят фалшификаторите.

„Банкнотите от 5 и 10 евро не винаги са третирани добре. Чрез по-добрата им защита можем да удължим периода на експлоатацията им и да намалим въздействието им върху околната среда“, заяви членът на ЕЦБ Ив Мерш.

Това е втората банкнота от серията „Европа“. Повече от 10 години след въвеждането на еврото ЕЦБ и централните банки на страните от еврозоната представят банкнотите от тази серия. Във връзка с това те стартираха програма за партньорство, която цели да помогне на търговските банки да се подготвят за въвеждането на новата банкнота от 10 евро.

Въведеното през 2002 г. евро първоначално беше въведено в 12 страни, но в момента общата валута ползват 18 държави, или общо 334 млн. души.

„12 години след като бяха въведени евробанкнотите и монетите, за нас е лесно да ги приемем за даденост и да забравим какъв амбициозен и смел проект беше въвеждането им. Единната валута помогна за обединяването на милиони европейци, в цялото ни многообразие“, допълни Мерш.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*