Тройката недоволна от закъснението на законите за несъстоятелност

Повторение на провала при приемане на закона за запор на ипотекирани имоти, който според договора за финансова помощ трябва да бъде приет до края на годината, може да бъде фатално.  

Намиращият са на острова екип експерти на тройката в четвъртък обсъди новото законодателство с междупарламентарен екип от експерти, както и с Централната банка и длъжностни лица от Министерството на финансите.

Източник, близък до преговорите, заяви, че дискусията се върти около “първоначално проучване и обмен на мнения” на законодателството за фалитите.

В сегашния си вид, законопроектът за несъстоятелност съдържа само едно условие за допустимост, а именно, че кредитополучателя е загубил 25 на сто от доходите си през последните две години. Тъй като все още не е споменат размерът на неизплатения дълг или стойността на главницата (гарантирана с ипотека), основното жилище да бъде освободено от отнемане.

Според докладите, технократите от тройката настояват, че след  задължението за преструктуриране на банката тя не може да бъде в по-лошо финансово състояние и трябва да пристъпи към принудителна продажба на имоти. Експертите на партиите на свой ред контрират, че масовата разпродажба на имоти неизбежно ще понижи тяхната ипотечна стойност.

Рамката на несъстоятелност в момента се състои от шест раздела, четири от които се отнасят до корпоративната несъстоятелност, както и други два, свързани с личната несъстоятелност. Законопроектите предвиждат проверка, администрация, ликвидация, въвеждането на експерти по несъстоятелност, както и два раздела, отнасящи се до личния фалит, като лични погасителни планове и схеми за намаляване на дълга.

Съгласно законопроекта проверяващият орган ще бъде назначен за преструктуриране на дълга на корпорациите. Той първо ще определи дали една компания е жизнеспособна, а след това ще работи по сценарий за намирането на начини за поддържане на компанията като действащо предприятие, така че да може постепенно да изплати заемите си.

След като компанията се постави под наблюдение, срещу нея не могат да бъдат предприети никакви мерки за ликвидиране за период от 120 дни.

Администрацията според законопроекта ще се занимава с въпроси като превръщането на плаващите вноски по кредитите във фиксирани вноски.

Съгласно условията на споразумението за спасителния заем Кипър трябва да приемат нови закони за несъстоятелност до края на годината. Въпреки това постигането на тази цел навреме е все по-малко вероятно.

Досега са изготвени само три или четири от проектозаконите. След като всички проекти са готови, те ще трябва да бъдат преведени от английски на гръцки, а след това изпратени в офиса на адвокат за правно проучване, което може да отнеме от една до две седмици. На следващо място, законите се изпращат в парламента, където се очаква да има един дълъг процес обсъждане, тъй като страните са длъжни да въведат множество изменения преди законопроектите да бъдат подложени на гласуване.

Шансовете законите да стигнат до парламентарната комисия до началото на декември са малки, дори нищожни. А в средата на декември на заседание на парламента ще бъде гласуван бюджет 2015.

В същото време следващата среща на финансовите министри от еврозоната – известна като Еврогрупата – е планирана за 2 или 3 декември, когато се очаква те да даде знак за отпускането на следващия транш от помощта за Кипър.

Но АКЕЛ и дори ЕДЕК може да внесат законодателно предложение да се отложи прилагането на закона за запор, гласуването на който – без никакви уговорки – е предпоставка за отпускането на следващия транш.

В опит да защитят основното жилище от отнемане, двете страни настояват законодателството за запор на имотите да не може да бъде изпълнено, ако не е  предвиден защитен механизъм за длъжниците. Като се има предвид, че до края на годината остават няколко сесии на пленума, АКЕЛ и ЕДЕК може да предприемат действия в най-скоро време преди рамката на несъстоятелността да е готова.

Много ще зависи от позицията на ДИКО, тъй като АКЕЛ и ЕДЕК няма да успеят, ако те имат предишната си подкрепа.

Ако блокирането на законопроекта и прилагането на закона за запорите стане преди следващата среща на Еврогрупата, международните кредитори на Кипър може отново да откажат отпускането на очаквания транш помощ.

“Да се надяваме, че ще избегнем втори рунд от сагата за ипотеките”, каза източник от управляващата партия ДИСИ.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*