Съюзът на българите в Кипър отбеляза своята 25-годишнина

С прием и коктейл вчера Съюзът на българите в Кипър отбеляза своята 25-годишнина. Събитието се състоя вчера, 4 април 2023 г., в залата на Фондация Северис – CVAR.

Съюзът на българите в Кипър (СБК) започва своето съществуване през 1989 г., като в първите девет години функционира като неюридическо лице. На 4 април 1998 г. организацията е официално учредена в гр. Лимасол, а на 1 юли 1999 г. е регистрирана като юридическо лице в гр. Никозия.

Както е посочено и в устава на организацията, нейна основна цел е да съхранява и развива българското самосъзнание сред своите членове, да опазва и съхранява българския език, култура а и традиции сред българската общност в Кипър, както и да допринася за популяризирането им в Кипър. Организацията развива активна културна и образователна дейност в своите културни центрове в Никозия и Полис Хрисохус. В тези центрове се помещават и две от българските училища на острова, чиито бенефициент е СБК.

Гости на вчерашното събитие бяха представители на много от българските организации и сдружения в Кипър, приятели и съмишленици, българското електронно издание в Кипър „БГ фактор“, както и официалните лица г-н Андонис Хрисостому – Първи секретар на Кипърско-българското дружество за приятелство, г-н Паникос Хампас – Председател на ЕКА, представител на г-н Стефанос Стефану, г-н Ставрос Амвросиу – първият посланик на Р Кипър в Р България.

Първият председател на Съюза, д-р Атанас Койчев, който в момента се намира извън страната, отправи своя поздрав чрез видео послание. Поздравителен адрес изпрати и г-жа Ира Папагеоргиу, също дългогодишен председател на Съюза, която също не успя да присъства лично. Д-р Любен Крушовски, председател на организацията в периода 2017-2018 г. произнесе приветствие към всички членове и гости, като подчерта важността на българските организации в Кипър за издигане и съхраняване на авторите на България в Кипър, който за много от сънародниците ни се е превърнал във втора родина.

Слово, посветено на годишнината на Съюза на българите в Кипър произнесе и неговият настоящ председател, г-н Калин Павлов. Той се върна назад във времето,  преди 50 години, още когато започва дейността си първото организирано Кипърски-българско дружество за приятелство, което съществува и до днес. Разглеждайки дейността и постиженията на Съюза през годините, в заключение г-н Павлов подчерта, че постигнатото в този 25-годишен период е добра основа за продължаване и развиване на неговата дейност.

Честването продължи с коктейл, на който първата наздравица беше вдигната за основателите на организацията и всички радетели, работили през годините за опазване на българщината в Кипър.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*