Реформите в северната част по-бавни

Докато реформите са реални на юг, на север те са висящи във въздуха, се казва в статия на всекидневника Halkin Sesi, която сравнява мерките, предприети от двете страни на острова, за да се справят с икономическите проблеми.

Според статията, въпреки реакциите и критиките от страна на опозицията и синдикатите, правителството на Република Кипър прилага строгите мерки, изисквани от тройката на международните кредитори, за да се избегне появата  отново едни и същи проблеми и да се помогне на икономиката да расте на по-здрава основа.

Докато кипърската гръцка страна предприема структурни мерки, в кипърската турска страна те са временни, се казва още в статията.

Пренаселените държавни служби са проблем и в южната част, но според статията, за всеки две пенсионирания на север се наема един човек, а в република Кипър този коефициент е 4-1.

През 2013 г., се казва в доклад, 350 души се оттеглят от държавна служба, но 360 са били наети. Там също така се твърди, че все повече и повече студенти предпочитат частни училища пред държавните, но броят на учителите в държавните училища също се увеличава.

Въпреки че учителите, които идват от Турция са платени от Анкара, се казва в статията, разходите за техните заплати се включват в бюджета на режима на отцепилата се в северна част.

Междувременно кипърските турски агенти по недвижими имоти очакват, че между 2016 г. и 2017 пазара на недвижими имоти в северната част ще изживее своя “златна ера”. Това твърди ежедневника Kibrisli.

Ръководителят на агентите на недвижими имоти е цитиран да казва, че цените на имотите в контролираната от правителството зона на Кипър ще се увеличат през този период и много европейци, които притежават собственост там, ще продават и ще инвестират в имоти в окупираните райони с част от парите, които ще получат.

СМ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*