Путин кани Анастасиадис в Москва

Руският президент Владимир Путин е поканил президента Никос Анастасиадис в Москва, стана ясно в четвъртък.

В изказване, след среща в президентския дворец, руски посланик Станислав Осадчиу каза, че въпреки че посещението е било договорено, датата все още не е определена. “Говорихме по принцип за възможността за посещение възможно най-скоро”, каза посланикът. Той добави, че са били обсъдени различни въпроси, включително и двустранните отношения.

Кипърският президент Анастасиадис имаше вече дискусия с Влазимир Путин по време на вечеря на срещата на върха Азия-Европа по-рано този месец.

„Дискусията ще бъде продължена в Москва“, каза посланик Осадчиу.

Президентът Анастасиадис получи много критики от опозицията за стремежа към по-тесни връзки със Запада, които според тях стават за сметка на традиционните добри отношения между Кипър и Русия. Политиката на сближаване със САЩ е неправилна, Кипър трябва да бъде в добри отношения с повече от един от най-големите играчи, според опозиционните партии АКЕВ и ДИКО.

В допълнение, те твърдят, че САЩ са сред най-близките съюзници на Турция, което означава, че Кипър никога не би имал достатъчно помощ от тях  за решаване на кипърския проблем.

Правителството последователно отхвърли подобни критики, като се аргументира, че отношенията с Русия остават по-близо от всякога, и вдигна голям шум над неформалната дискусия между Анастасиадис и Путин по време на вечерята на ASEM в Милано, в опит да спечели точки.

Отношенията между двете страни са обтегнати значително през последните 18 месеца, след отчаян, но неуспешен опит на Кипър да си осигури заем от Русия по време на дните между решенията на Еврогрупата, довели до затварянето на втората по големина банка на острова – Laiki Bank. Оттам голяма част от вложителите, които пострадаха от „Подстригването“ бяха руснаци, и предизвикаха спекулации, че руските депозити са били истинската цел.

През август руското посолство в Кипър излезе с язвителна декларация срещу книгата на журналиста и изследователя Макариос Друшиотис, в която той пише, че политическата подкрепа на Русия за Кипър не е нищо повече от един мит. В резултат на което, президентът Анастасиадис е бил принуден да се дистанцира от книгата на Друшиотис.

Източник: Cyprus Mail

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*