Предложение за обезщетение за безработица за работещи над 63 години

Министерството на труда е готово да представи предложение за предоставяне на обезщетения за безработица на хора на възраст 63 и повече години, които все още не са кандидатствали за пенсия.

Към днешна дата работници над 63 години нямат право на обезщетения за безработица, ако загубят работата си, каза председателят на комисията по труда Андреас Кафкалиас и призова компетентното министерство да представи съответно предложение преди лятната ваканция.

Тази конкретна възрастова група работници според него са дискриминирани, тъй като трябва да продължат да внасят осигуровките си в социалната каса, но са лишени от правото на обезщетение за безработица.

Това е явна несправедливост, тъй като работниците, които решат да се пенсионират на 63 години, се санкционират с 12% намаление на пенсията, а ако продължат да работят, се лишават от основно трудово право.

За решаването на този проблем правителството ще внесе конкретно предложение до края на юни, стана ясно по време на заседанието.

Въпреки това директорът на службите за социална сигурност Евангелия Георгиаду изрази „много сериозни резерви“ относно регулирането на въпроса и поиска време, за да информира министъра на труда.

Тя обясни, че е необходимо да се създадат предпазни мерки, освен ако „много хора смятат обезщетението за безработица за неотменимо право и ще го поискат, като по този начин нарушат устойчивостта на социалноосигурителния фонд“.

Георгиаду също така припомни, че е в ход процес на преглед и реформа на пенсионната система, поради което трябва да се избягва всякакво изменение на елементи, които могат да повлияят на актюерската корекция.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*