Още една гигантска дупка зейна в Русия  

2014 не е добра година за Русия. По-рано тази година в страната зейна огромна дупка, която беше открита в Сибир. Сега втора подобна дупка се отвори в земята, този път в района на Перм.

За разлика от последната дупка, която все още шашардисва учените, тази дупка е в резултат на срутване на мина за калиев карбонат. Срутването е предизвикало отварянето на дупка в средата на изоставен миньорски град. Но ако някой си мисли, че това не е проблем, щом градът е необитаем, бърка – свързана с тази мина е друга, която стои под село на няколко километра разстояние. Експертите се опасяват, че и тя може да се срути в близко бъдеще.

Минната компания Uralkali, която произвежда тор с помощта на добивания калиев карбонат, наскоро обяви, че нейната мина Соликамск-2 мина е била евакуирана, след като била залята със солена вода. Малко след това се е отворила и дупката в земята. Чудо наистина, колко нестабилна е земята в тази област. Особено тревожното е, че малко разстояние дели тази мина от друга наблизо, където земята може също да се окаже лесно за срутване и това ще има много по-страшни последици.

Мария Малцева

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*