Милиони обезщетения искат от PASYDY за съкращенията на заплатите при държавните служители от 2013

Задава ли се стачка и в здравеопазването?

Глафкос Хаджипетру от съюза PASYDY заяви, че държавата има още милиарди за плащане на държавните служители. Членове на лекарския съюз се срещнаха с президента Никос Анастасиадис  и бяха обсъдени въпроси и неотдавнашното споразумение между правителството и съюза, касаещо статута на държавните служители, работещи в сферата на здравеопазването.

Това споразумение предвижда размразяването на 185 позиции на медицински сестри, удължаването на минималния трудов договор на шест месеца – за разлика от минималните договори преди за по 15 дни, като и предоставянето на всички медицински сестри, работещи в държавни болници в продължение на 30 месеца неограничени трудови договори.
Ако споразумението бъде прието, това ще сложи край на несигурността в работа на стотици здравни специалисти, отбеляза Глафкос Хаджипетру. Според PASYDY, милиарди обезщетение трябва да се изплатят от държавата в резултат на решението на правителството преди три години да намали заплатите в обществения сектор.
Съюзът е оспорил това решение пред Върховния съд, настоявайки неговата отмяна.
Според Хаджипетру от съкращенията на заплати и пенсии са взети около 140 млн. евро на месец.

За период от три години тази цифра достига до над 5 милиарда евро. Решението на правителството тогава е произволно, добави той, а не в резултат от социален диалог.

Междувременно, в резултат на обсъденото споразумение за сектора на здравеопазването, медицински сестри, членуващи в PASYDY са отменили стачните си действия, обявени по-рано.
Но съюзът на независимите медицински сестри PASYNO, който има допълнителни изисквания, все още планира да продължат с 12-часови стачки на 22 и 23 февруари.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*