Любопитно: Историята на коледната картичка

Изпращате ли коледни картички?

Оказа се, че тази традиция не е толкова стара, колкото си мислим. Всяка година хиляди хора по света изпращат коледни картички, в които са събрани техните най-съкровени послания и пожелания. Предпразнично решихме да тръгнем по следите на коледната картичка, за да разберем как се е зародила традицията.

 

Историята на първата коледна картичка започва преди около 170 години, когато англичанинът Хенри Коул дръзнал да наруши британските традиции. По онова време хората си разменяли пожелания за празника с помощта на литографии, специално украсени и прилежно изписани за повода. Но сър Коул решил да се улесни, като помолил художника Джон Хорсли да му направи 40 еднакви литографии, които да разпрати на близки и приятели.

На картичката авторът нарисувал семейството на английския аристократ на фона на библейски картини и традиционна празнична украса. Говори се, че сър Коул така и не изпратил коледните картички. Идеята обаче допаднала на много хора и скоро се превърнала в печеливш бизнес. Днес са запазени 12 от 40-те литографии на Хенри Коул, станали мечта за всеки колекционер. Една от тях е разиграна на търг и е продадена за 22 хил. лири, с което остава в историята като най-скъпата картичка в света.

 

Идеята за коледните картички заразила света. В Русия първата коледна честитка датира от 1898г., а за усъвършенстването на модела й бил нает един от най-популярните и талантливи руски художници. В САЩ пък Луис Пранг побързал да изобрети специална техника, която да прави картички, използвайки 20 различни цвята. Той убедил най-добрите художници и поети да работят за него, за да превърне коледната картичка не просто в честитка за празника, а в истински шедьовър. Така с времето се родил и образът на Дядо Коледа.

 

Първоначално картичките се продавали скъпо, но скоро навлязло масовото производство и хората забравили за г-н Пранг. Той бил заменен от други имена на производители, едно от които на Джойс Хол – основател на картичките Холмарк (Hallmark). Дуайт Айзенхауер пък е първият американски президент, който въвежда модата на коледните картички в Белия дом. Той и жена му изпращали по една честитка на всеки от служителите там.

 

Коледната картичка у нас

По данни на Българските пощи първата коледна картичка у нас била изпратена през 1885г., а три години по-рано – първата новогодишна. Първоначално родните честитки се произвеждали в Германия, като допълнително се добавял текст на български. Традицията е въведена от княз Фердинанд I, който станал и притежател на първата илюстрована коледна картичка в България. От тогава фамилията Сакскобурготски събира уникални по рода си поздравителни картички и днес държи една от най-богатите и ценни колекции в света.

В началото на коледните картички присъствали рисунки на цветя, растения, геометрични фигури и деца. В страните, където бил разпространен католицизмът, заложили на библейски символи и образи – сцената с Рождеството на Христос, изображения на трите влъхви или на Мадоната с Младенеца, а текстът бил собственоръчно съставян и изписван като знак на внимание и уважение към адресата. Протестантските страни въвели картичките с накиченото празнично дръвче, с елените на Дядо Коледа, с ярките звезди и апликациите. Заради пищната си украса текст често липсвал. През 1910 – 1920г. на мода били домашно изработените коледни картички – от картон, цветни моливи, станиол.

 

Коледната картичка днес

Днес освен на традиционните коледни картички на хартиен носител, хората се радват и на изобилието, което се предлага в интернет. Електронните честитки пестят време и пари и гарантират на подателите, че поздравлението им ще пристигне на време до адресата, а модели – колкото искаш. Съществуват варианти, имитиращи старинни коледни картички, които „лекуват“ носталгията по традиционните честитки. Други пък предлагат опцията да ги разгръщаш с едно кликване на мишката и така да откриваш скрити празнични послания. Трети предоставят възможността сам да си направиш електронна картичка, като избереш шаблон и елементи, с които да я запълниш, дали да включиш музика или твоя снимка.

Независимо електронна или хартиена, коледната картичка е важна заради самия жест и заради посланието, което изпраща на хората. Затова не забравяйте и вие да изпратите вашите коледни пожелания на своите близки!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*