КТБ и “Виктория” остават затворени още 2 месеца  

 

Централната банка ще чака оферти за спасяване на двата трезора от 1 до 20 ноември

 

Управителният съвет на БНБ реши вчера да удължи с два месеца срока, в който Корпоративна търговска банка (КТБ) и дъщерната й “Виктория” ще останат под специален надзор. КТБ ще е затворена до 20 ноември, а “Виктория” – до 22 ноември.

Решението се основава на междинен доклад на квесторите Елена Костадинчева и Станислав Лютов. Между 1 и 20 ноември акционерите в двете банки, както и други потенциални инвеститори, заявили желание за преструктуриране на КТБ АД, ще имат възможност да отправят предложение, съдържащо конкретни финансови ангажименти за предоставяне на капитал и ликвидност.

БНБ изтъква, че банковата група на КТБ продължава да изпитва остър недостиг на ликвидност за изпълнение на задълженията към депозантите си. Към септември той е 6. 2 млрд. лв. за КТБ и 285 млн. лв. за “Виктория”.

От БНБ припомнят, че тримата външни одитори, които бяха пратени в банките – “Ърнст и Янг Одит” ООД, “Делойт одит” ООД и “Афа” ООД, трябва да внесат цялостна оценка за активите на КТБ до 20 октомври, а до края на октомври – и отчет за капиталовата й адекватност.

От съобщението на БНБ става ясно още, че започва подготовка за тръжна процедура за продажба на активи от кредитния портфейл на “Виктория”.

“Независимо от факта, че оценката на активите и надзорните отчети на “Виктория” показват, че към този момент банката посреща регулаторните изисквания за капиталова адекватност, тя не може да получи държавна помощ”, е становището на БНБ.

Аргументът е, че при разрешаването на такава помощ от ЕК “Виктория” трябва да се разглежда като част от групата на КТБ и изискванията за държавна помощ трябва да са изпълнени от групата като цяло.

Окончателното решение за съдбата на двата трезора ще бъде взето в периода от 1 до 20 ноември. По закон надзорът може да трае до 6 месеца – тоест максималният срок на евентуално ново удължаване е 20 и 22 декември. В началото на ноември БНБ ще оцени резултатите от проверките, както и заявените намерения от инвестиционния фонд EPIC.

Миналата седмица стана ясно, че от EPIC са предложили на БНБ да сключат договор за неразкриване на информация, както и за достъп до непублична информация за КТБ. Това би им дало възможност да водят разговори за изготвяне на план за преструктуриране на банката.

EPIC е финансов консултант на консорциум между Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман, други непосочени акционери и потенциални инвеститори, сред които е мажоритарният собственик на банката Цветан Василев. Конкретно финансово предложение обаче не е отправено.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*