Кипър е изправен пред задаваща се водна криза

Продължаващата суша и задаващата се водна криза, пред която е изправен Кипър това лято, ще бъдат повдигнати от министъра по земеделието Мария Панайоту по време на срещата с нейните колеги в Брюксел.

Нивата на водата в язовирите на острова са спаднали драматично през тази хидроложка година и продължават да се поддържат, като общите нива в момента са 43% от капацитета в сравнение с 66,3 миналата година.

Общият капацитет на язовирите на острова е 290 милиона кубически метра.

Нивата на някои от водохранилищата са паднали до под 30% и се появиха опасения за пресъхването на най-големия язовир на острова – Курис, тъй като той също бързо пада до една трета от пълната стойност.

Междувременно се казва, че държавата е предприела мерки на местно ниво, включително приоритизиране на ремонтите на инфраструктурата, за да се намалят загубите на вода от течове и изграждане на нова инсталация за обезсоляване в Мони в Лимасол.

По-рано през април отделът за развитие на водите обяви национален инвестиционен план с бюджет от 1,17 милиарда евро, включващ 93 проекта. От тях 33 бяха отчетени за първостепенни и вече са в процес на изграждане.

Кипър разчита на обезсоляване на морска вода за голяма част от доставката си на питейна вода и в момента работят пет големи инсталации за обезсоляване, заедно с 24 малки. Големите инсталации са разположени в Декелия, Ларнака, Василикос, Епископи и Пафос.

Министърът Панайоту ще търси мерки от Европейската комисия, насочени към запазване на производството на храни и опазване на околната среда.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*