Какво се случи на ГКПП Лесово?

Граничен пункт “Лесово” бе затворен в събота сутрин заради акция на ДАНС и прокуратурата. На място са проведени оперативно-следствени и процесуално следствени действия срещу митнически служители за корупционни схеми.

Митничари от две смени са били задържани малко след 19 часа в събота, проверката е продължила близо 30 часа.

Стотици тирове и камиони са останали блокирани с часове, докато на митническия пункт тече спецакция на ДАНС.

Малко преди 16 часа вчера ГКПП Лесово е бил отворен, а трафикът на автомобили е започнал поетапно да се възстановява.

По официална информация на прокуратурата Разследването е за корупционни действия, осъществени от служители на агенция „Митници” в ГКПП „Лесово”.

Председателят на легия “Антимафия” Григор Здравков е разказал пред OFFNews, че целият митнически пункт е бил заграден от 30-40 служители на ДАНС. Някои от тях са влезли откъм Турция. Натръшкали са цялата смяна. В същото време са повикали извънредна смяна, която е била в почивка. Извънредната смяна е трябвало да поеме дейността на митничарите, които са били арестувани, но е останала извън границите на КПП-то и някъде около 23 часа са им казали, че пунктът изобщо няма да бъде отварян.

Сигналът е бил за организирана престъпна група, рекет, контрабанда на акцизни стоки.

На митнически пункт “Лесово” работи братът на зам.-шефа на митница “Свиленград” Георги Константинов, който е бил задържан с наркотици (2 кг амфетамини).

По принцип през ГКПП “Лесово” минава трафикът на хероин, трафикът на цигари в микробуси и фалшивите парфюми и други стоки от арабските страни.

Ако бяха отишли на Свиленград, щяха да намерят същото, коментира Григор Здравков.

Веднага обаче е изтекла информация към митничарите на ГКПП “Капитан Андреево”, които са побързали да си изпразнят джобовете.

3 дни преди това (в четвъртък срещу петък) пак като част от този сигнал е проведена акция на ГКПП “Калотина”. Противно на твърденията на прокуратурата, че трима са задържани, те само са били разпитвани. Част от сигнала е, че са изнудвали транзитно преминаващи шофьори на ТИР-ове за пари.

Акцията и резултатите от нея вероятно ще бъде използвана, за да се форсира обединението на НАП и Агенция “Митници”, смята Здравков.

„По мащабите, по които се провежда, аз смятам, че този път перфектно са си свършили работата.“

Така директорът на агенция “Митници” Ваньо Танов коментира вчера пред Нова телевизия акцията на ДАНС на ГКПП “Лесово”. Той заяви, че се надява да бъдат събрани достатъчно много доказателства, за да не могат тези служители да бъдат върнати на работа.

Над 180 души са били освободени преди години за корупционни практики от митниците. Голяма част от тях обаче са възстановени на работа и именно това според Ваньо Танов е причина за възстановяване на схемите.

OFFNews

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*