Запомняща се нощ на “Оскарите”

"Южнокорейският трилър пише история на тазгодишните награди Оскар" - "Ню Йорк таймс"

Като историческо опраделят специалисти, журналисти и зрители номинирането на южнокорейския филм “Паразит” за най-добър филм тази година на ежегодните награди Оскар на Американската филмова академия. В 92-годишната история на “Оскарите” за първи път най-престижното отличие за най-добра лента се печели от чуждоезичен филм.

Трилърът на политическа тематика се пребори с конкуренцията на филми с модерно атрактивно съдържание и тематика като “Имало едно време … в Холивуд” на Куентин Тарантино, , филма за комиксите “Джокер” на Тод Филипс и оригиналната продукция на “Netflix”, ” Ирландецът.”, режисирана от Мартин Скорсезе. Но „Паразит ”, режисиран от Бонг Джун Хо, пребори конкуренцията и отмъкна статуетката. При обявяването на победителя, публиката в Долби тиатър скочи на крака.

Кои са останалите победители от нощта на звездите тази година?

Хоакин Финикс – най-добър актьор (“Жокера”) – изпревари Антонио Бандерас (за ролята на Салвадор Мало в “Болка и величие”), Леонардо ди Каприо (за “Имало едно време в Холивуд”), Адам Драйвър (“Брачна история”), и Джонатан Прайс (за ролята му на кардинал Хорхе Марио Берголио в “Двамата папи”).

Рене Зелуегър очаквано грабна статуетката за най-добра главна женска роля за своето превъплъщение в образа на Джуди Гарланд в лентата “Джуди”, нареждайки се пред Синтия Ериво (“Хариет”), Скарлет Йохансон (Брачна история”), Сърша Ронан (“Малки жени”) и Шарлийз Терон (“Бомба със закъснител”)

За поддържаща мъжка роля наградата взе Брад Пит, за играта си в последния филм на Тарантино “Имало едно време в Холивуд”. Другите номинирани в тази категория бяха Том Ханкс за “Хубав ден в квартала”, Антъни Хопкинс за “Двамата папи”, Ал Пачино за “Ирландецът” и Джо Пеши, също за “Ирландецът”.

В категорията най-добра женска поддържаща роля златната статуетка отиде при Лора Дърн (“Бомба със закъснител”).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*