Законопроектът за неделното пазаруване влиза в съда

Върховният съд ще изслуша в сряда аргументите по закона за работното време на магазините, посочени от президента Никос Анастасиадис, който е отказал да го подпише миналия месец.

Парламентът успя да прокара законопроект в началото на май, който е непопулярен сред по-голямата част от купувачите и собствениците на бизнес, тъй като забранява големите магазини да работят в неделя, с няколко подбрани изключения.

Приемането на законопроекта създаде политическа буря, тъй като опозиционните партии подкрепиха забраната срещу правителството и управляващата партия ДИСИ-която настояваше, че е лош ход за икономиката и заетостта.

Тъй като законопроектът не е бил подписан за да влезе в сила, по-стара част от законодателството ще действа, което по същество означава да затворят всички магазини в неделя, както и сряда и събота следобед, навсякъде на острова.

Министърът на труда Зета Емилианиду изненада всички в последния момент, когато тя указ точно преди правомощията ѝ за това да бъдат снети. Новият изпълнителен ред позволява на всички магазини на туристическия остров да са отворени до късно всеки ден, включително в неделя до ноември или докато Върховния съд реши друго.

Правителството сезира главния прокурор, който също вижда проблемни конституционни въпроси в законопроекта поради дискриминационни разпоредби. Политически анализатори описват тези разпоредби като “специални интереси”.

В допълнение към конституционните въпроси, Анастасиадис и Емилианиду твърдят, че запазването на правото за всички магазини да останат отворени в неделя е начинът да се съхрани и популяризира общественото благо.

Емилианиду каза многократно, че поддържането на магазините отворени с удължено работно време, включително и в неделя, е правилното решение, в опит да се повишат приходите за бизнеса, подобряване на туризма и създаване или запазване на работните места в търговията на дребно.

Опозиционните партии казват, че забраната е необходима, за да се защитят някои собственици на малки магазин и традиционните семейни ценности.

Парламентът отвърна като реши да даде министерското постановление на Върховния съд също. Въпреки това, правни експерти казват, сезирания от президента съдебен спор ще са реши много по-рано, така че този ход на Парламента няма да има смисъл.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*