Елизабет Спехар пое ролята на ръководител на мироопазващите сили на ООН в Кипър

Новият специален представител на генералния секретар на ООН и ръководител на мироопазващите сили на ООН в Кипър (UNFICYP), Елизабет Спехар, пристигна в Кипър да поеме задълженията си. Тя ще изпълнява и длъжността заместник специален съветник на генералния секретар за Кипър. Елизабет Спехар поема поста от Лиса Бутенхайм.

След пристигането си, Спехар каза: „За мен е чест да се върна в Кипър след толкова години, когато през 2008г.бях временен ръководител на мисията. Благодарна съм, че ще имам възможността да работя тук в такъв важен момент от преговорите. Бих искала да отдам дължимото на моя предшественик, Лиса Бутенхайм, за нейно ръководство на UNFICYP и ролята й като заместник на специален съветник на генералния секретар на Кипър, Еспен Барт Ейде. Очаквам с нетърпение да продължа работата на ООН в Кипър, в полза на всички кипърци и се надявам да изградим силни работни отношения с всички заинтересовани страни през следващите месеци“.

Спехар ще се срещне с високопоставени официални лица, представители на гражданското общество, членове на дипломатическия корпус и колеги от ООН на острова през следващите дни.

Елизабет Спехар има богат политически опит в няколко висши позиции в Департамента по политическите въпроси на ООН от 2007 г. насам.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*