Европейския парламент ще обсъжда нарушенията на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър

Председателският съвет на Европейския парламент в Страсбург реши да обсъди незаконните действия на Турция в изключителна икономическа зона на Кипър по време на мини сесията на Европейския парламент, която ще се проведе в Брюксел на 12-13 ноември.

Според източници на CNA, въпросът ще бъде включен в дневния ред на пленарното заседание на мини сесията, което не се различава от месечната пленарната сесия в Страсбург, под заглавие “Турските действия, създаващи напрежение в изключителната икономическа зона на Република Кипър” .

Турският кораб сеизмични изследвания Барбарос Хайредин Паша влезе изключителната икономическа зона (ИИЗ)на Кипър в понеделник. Този ход идва няколко дни след като Турция издаде морската директива, или NAVTEX, за района. Това накара президента Никос Aнастасиадис да прекрати участието си в подкрепени от ООН преговори с лидера на кипърските турци.

Националният съвет във вторник прие пакет от осем мерки с незабавно действие в отговор на продължаващото нарушаване на суверенните права на Република Кипър в своята изключителна икономическа зона от страна на Турция.

Наред с другото, Република Кипър няма да се съгласи с отварянето на всяка нова глава в процеса на присъединяване на Турция и ще направи проучване на възможността за прибягване към Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации. Aнастасиадис ще денонсира Турция към Европейския съвет, който заседава в четвъртък.

 

(CNA)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*