Европейска програма за възстановяване културното наследство на Кипър

Комисията за културното наследство и програмата за партньорство и развитие на ООН обявиха търг за възстановителни работи в манастира Агиос Пантелеймонас в северната част на острова.
Манастирът е един от четирите “мега-проекти”, които заедно с манастира Апостолос Андреас, кулата на Отело и археологигеският комплекс във Фамагуста се считат за паметници с голяма историческа и социална стойност. Възстановителните работи изцяло са финансирани от Европейския съюз в рамките на цялостната програма за културното наследство, които Европейската комисия. Стойнотта на проектите е € 6,700,000 чрез програмата за партньорство и развитие на ООН в Кипър.
“Поради големите размери на този важен културен паметник, този търг ще покрива само първата фаза от възстановителните работи,” се казва в изявлението на Такис Хаджидемитрио и Али Тунджай, ръководители на програмата от двете страни на острова.

Те заявиха, че въз основа на проучванията, проведени през 2014 г., трябва да съсредоточат действията си по първата фаза на опазването на църквата и на  най-застрашените монашески сгради.
Общата цел на първата фаза на проекта е да се осигури запазването на някои части на монашеския комплекс, безопасността на посетителите и достъпността за хора с увреждания.
Тръжните документи са публикувани на интернет страницата www.cy.undp.org ПРООН. ПРООН ще приема оферти до 13-ти Февруари, 2015.
Повече информация за текущи проекти на Комисията по културно наследство може да се намери на:http://www.cy.undp.org.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*