Днес стартират 23-тите Зимни Олимпийски игри

През следващите две седмици погледите на спортните фенове ще бъдат отправени към Южна Корея. Днес там се дава официален старт на 23-тите Зимни олимпийски игри, които ще бъдат открити с пищна церемония с начало 13,00 часа българско време. Церемонията ще премине при минус 10 градуса, но усещането за студ може да бъде още по-осезателно, ако задуха и вятър.

Тричасовата церемония ще се състои в ПьонгЧанг, но доста от спортистите, които бяха заявили първоначално участие, се отказаха заради вероятността да се разболеят. За смелчагите, домакините са осигурили специален пакет, в който влиза пончо и одеяло, шапка, подложка за сядане, загряващи пликове, барабанче и минифакла. Американците обаче решиха да се презастраховат и ще участват в церемонията с подгряващи екипи с батерии.

Мира на планетата ще бъде темата на откриването, като в церемонията ще участват над 2000 души

България ще дефилира чак 32-а от общо 92 нации, тъй като заради корейската азбука излизането на държавите ще е различно от досегашното.

В XXIII Зимни олимпийски игри ще участват 2925 спортисти, като за първи път ще видим атлети от Малайзия, Сингапур, Еквадор, Еритрея, Нигерия и Косово. Свой отбор ще има и Северна Корея, която изпраща 22 спортисти.
Председателят на БОК Стефка Костадинова пристигна вчера рано сутринта в ПьонгЧанг и ще заеме място в официалната ложа на тържественото откриване.
Южна Корея ще бъде домакин на Олимпиада за втори път след Летните игри в Сеул през 1988 година. Страната е похарчила над 1 млрд. долара за изграждане на нови и за реновиране на стари съоръжения. Чисто новите съоръжения за 7 в тях са инвестирани около 650 млн. долара.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*