Гърция разселва хилядите, блокирани в “Идомени”

На границата между Македония и Гърция чакат близо 16 000 души, но след затварянето на Балканския маршрут те не могат да продължат. В същото време Атина и Брюксел влязоха в задочен дебат

Бежанците, които се намират в импровизирания лагер край гръцко-македонската граница в Идомени трябва да приемат, че границата е затворена и да се преместят в други приемни центрове за мигранти.

Това признание направи гръцкият министър за защита на гражданите и обществения ред Никос Дендияс.

0000212412-article3Като в капан там се намират между 14 и 16 000 мигранти,

които живеят в палатки, насред кал. В страната има около 36 000 мигранти, а от два дни Македония не е пропускала нито един бежанец, като от вчера и т.нар. Балкански маршрут е официално закрит. Границите си затвориха Словения, Македония, Сърбия, Хърватия, а Унгария обяви извънредно положение. Днес и Австрия повтори, че няма да отваря границите си.

“Гърция може да осигури по-добри условия за настаняване на мигранти в други лагери, отдалечени на 10-12 км. от Идомени”, каза още министърът. Според него държавата не може да осигури сериозна помощ на толкова много хора, събрани на една място.

Дендияс съобщи, че властите в Атина ще започнат да раздават листовки на мигрантите със следното послание:

“Няма надежда да продължите пътят си на север.

Поради тази причина настанете се в лагерите, където може да ви подсигурим помощ”.

Междувременно Атина и Брюксел влязоха в задочен спор, след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви в Туитър, че затварянето на Балканския маршрут не е едностранен акт на държавите, а общо решение на 28-те.

Гръцкият вестник “Прото тема” пише, цитирайки представител на главната опозиционна партия Нова демокрация, че ако правителството не опровергае написаното от Доналд Туск, съществува голям проблем за премиера Алексис Ципрас.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*