Гърция може да получи пари само срещу реформи

Гръцкият премиер Алексис Ципрас предложи на международните кредитори план за реформи. По думите му той е резултат от многобройни компромиси от страна на Атина, които ще се отразят тежко на гръцкия народ, пише ДПА.

Официалните източници дават малко информация за съдържанието на гръцките предложения, но в пресата се появиха множество точки от тях. ДПА е събрала от гръцките медии основните точки в предложението на Ципрас:

Първичен излишък (излишък по държавния бюджет без лихвени плащания)

Атина предлага през 2015 г. да постигне първичен излишък от 0,8%. По този начин правителството ще има възможност да използва парите за социални цели и инвестиции с цел създаване на работни места. През 2016 г. излишъкът трябва да се увеличи до 1,5%.

Реформа на ДДС

Действащите в момента ставки от 6,5%, 13% и 23% трябва да бъдат заменени от ставки 6%, 11% и 23%. Хотелиерският бранш и туризмът в бъдеще ще бъдат облагани с ДДС от 11% вместо 6,5%.

По този начин от новия сезон туризмът, който е най-важният източник на приходи за Гърция, ще има по-голям принос към хазната. Очаква се и да отпаднат данъчните преференции за островите в Егейско море.

Данък върху недвижимите имоти

Отмяната на този данък бе централно предизборно обещание на правителството Ципрас. Сега то няма да бъде спазено, но се очаква това да донесе на бюджета 2,5 милиарда евро.

Пенсии

Пенсиите вероятно няма да бъдат намалявани. За да свие разходите обаче, Атина е готова да се съгласи с обединяване на всички пенсионни каси.

Приватизации

Правителството вече не отхвърля приватизациите, но въпреки това среща силна съпротива от лявото крило на СИРИЗА в парламента. Някои партийни членове вече открито говорят за нови избори, ако отстъпките на Атина стигнат твърде далеч.

Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд предлагат на Гърция “пари в брой срещу реформи”

Кредиторите очертаха днес основните линии на споразумение, което ще предложат на Гърция, за да бъде сложен край на продължаващите четири месеца мъчителни преговори по гръцкия дълг, съобщи Ройтерс.

Съвместното усилие на тройката гръцки кредитори да изготвят условията по сделка от типа “пари в брой срещу реформи” цели да даде възможност на Атина да получи спасителната помощ, преди да е останала без пари. Политическите лидери на Германия и Франция водиха преговори с трите институции в Берлин, за да стигнат до обща позиция за дълговата криза на Гърция, която е на ръба на неплатежоспособността.

Предложението “покрива всички ключови политически сфери и е отражение на преговорите от последните седмици. То ще бъде обсъдено с гръцкия премиер Алексис Ципрас”, каза високопоставен представител на ЕС.

В. “Етнос” извежда в заглавие, че при визитата си в Брюксел, Ципрас ще направи всичко възможно за постигане на взаимно приемливо споразумение още сега. Поканата за визита е дошла от председателя на Еврокомисията.

Източник: По материали от БТА    

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*