Глоби за неплатени здравни вноски в България

Днес всички български медии обсъждат предложението, което се подкрепя не само от министерството, болниците, но и от пациентските организации и гражданите с редовно платени здравни вноски. Работещите на редовна работа и с платени здравни осигуровки вече не искат да носят на гърба си тези, които не плащат.

Идеята да се въведат глоби за хората, които не си плащат здравните вноски, отново се оказва актуална. Според министъра на здравеопазването Мирослав Ненков, това е една от крачките, които ще спасят системата.

Броят на неосигурените пациенти се увеличава лавинообразно в цялата държава. А загубите на болниците от такива пациенти са огромни.

Оттук идва и идеята на здравния министър – по-строги санкции за хората, които не плащат и по-голяма отговорност от държавата, която според експерти също не е изряден платец.

Според информацията, изнесена днес в българските медии, в България повече от 250 хиляди българи не си плащат осигуровките, въпреки че могат. Затова здравния министър алармира за спешни действия.

“Финансови, ограничителни. Много е лесно някоя държавна услуга да бъде обвързана с плащането на осигуровка – например, няма да ти се издаде задграничен паспорт, ако не си платиш здравни осигуровки. Както и прегледите на колата”, смята д-р Мирослав Ненков.

Според министъра крайно време е държавата да плаща повече за хората, които осигурява – децата, студентите, хората на социални помощи, затворниците, бежанците. Вместо да плаща 8% както за всички работещи, тя плаща едва 4%. По изчисления на Лекарския съюз, така към бюджета на Здравната каса ще се прибавят между 500 и 700 млн. лева.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*