Гладна стачка в затвора, където българин преряза вените си

 

Около 25 мъже, затворени в центъра за задържане Menoyia започнаха гладна стачка в понеделник в знак на протест срещу продължително им задържане.

Някои от задържаните са от три месеца, някои от шест, дори има хора, които са задържани повече от една година и половина. Затворниците уверяват, че няма да прекратят протеста, докато вътрешно министерство не разгледа техните случаи.

Почти всички участници в протеста идват от страни извън ЕС, с изключение на двама гръцки граждани, единият от които е бил затворен за употреба на наркотици.

Стачкуващите са настанени в отделно крило. Затворници от други крила не са се присъединили към протеста.

Съгласно стандартната практика, всички имигранти – граждани на ЕС, или по друг начин – се депортират след тяхното участие в престъпление.

Стачкуващите са уведомили офиса на омбудсмана Елиза Савиду и също са изпратили писмо до вътрешния министър Сократис Хасикос.

Нито полицията, нито на вътрешното министерство са публикували изявление във връзка с гладната стачка.

Протестите срещу продължително задържане в Menoyia не са нови. През август група от задържаните се качи на покрива на центъра за задържане и заплашиха, че ще се самоубият, ако положението им не се разреши.

През юни българин, задържан там, преряза вените си, за да привлече вниманието, тъй като е бил затворен за повече от шест месеца и неизвестно до кога.

По-рано тази година друг мъж се опита да се обеси килията си.

Вътрешното министерство е подложено на остри критики за Menoyia, център, който би трябвало да е временен подслон за лица, чакащи незабавното си депортиране. Вместо това, той се е превърнал в неофициален затвор за имигрантите, тъй като не е единичен случай за задържани да останат там в продължение на повече от година.

Cyprus Mail

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*