В Кипър беше представен филма “Ваклуш”

Българският документален филм, който е номиниран за множество международни награди и селектиран за най-престижните филмови фестивали в света, беше показан и пред българите в Кипър

В последните дни на март няколко събития събраха българската общност в Кипър. На 23 и 25 март в Пафос и Паралимни беше представен най-гледаният документален филми на София филм фест 2023 “Ваклуш”, който е българското предложение на всички международни фестивали в света и през тази година. Специално за събитието от България пристигна и неговият режисьор Николай Василев, който разказа на публиката историята за създаването му и разговаря със зрителите за учението и философията на Ваклуш Толев, които набират все повече последователи.

Документалният филм „Ваклуш“  е сниман в периода 1998-2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач Ваклуш Толев. Посветен е на 100 годишнината от неговото рождение и представлява разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България.
Николай Василев е сценарист и режисьор. Носител е на наградата Jameson (2010) за филма си „Приказки“. В творческата му биография има още десетки наградени филми, сред които „Добрият самарянин“, „Пътят към Тива“, „Високо“, „Добрият Ад“, „Резервни крила“, „Осенение“. През 2019 г. излезе филмът му „Формулата на Тео“, посветен на известния учител по физика от Казанлък – Теодоси Теодосиев. През 2021 г. Николай Василев представи „Да бъдеш Майстора“, портрет на Владимир Димитров Майстора, както и филма „Гладиатор“, посветен на двукратния олимпийски шампион Боян Радев.
“Един ден приятел ми разказа за мъдрец, който можел да ми помогне в намирането на яснота. С присъщия си скептицизъм, но все пак с надеждата на търсещия, се озовах на публична лекция в Дома на науката и техниката на ул. “Раковски” 108. Като човек, който вече се учеше как да прави филми, картината беше това, което ми въздейства първо. Погледът ми веднага беше прикован в образа на сцената. Лекторът приличаше на мъдреците от приказките и филмите – на достопочтена възраст, изпит, с дълга, бяла коса и брада. …. Казваше се Ваклуш. Беше странно, че ме впечатли толкова силно на ирационално ниво. В съзнанието ми се отпечатаха две послания – че “човек не е грешник, а бог в развитие”, и че “знаещият е повече от безгрешния”. И това не бяха просто идеи – за мен това бяха пароли, с които се отключи моят вътрешен свят.”  Това беше само част от разказа на Николай Василев за познанството му с харисматичния Ваклуш Толев, разказ, който впечатли зрителите още преди прожекцията и грабна вниманието им още в самото начало.
Организатори на двете събития бяха Съюз на българите в Пафос и Българската културна асоциация в Кипър “Атанас Шабанов”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*