ВАЖНА Е ТРЪПКАТА, НЕ МРЪВКАТА

Както за Ути, така и за прочутата наша народна изпълнителка Стефка Съботинова, ловът е бил разтоварващо занимание. Покрай това хоби изминавала по десет километра, без да усети. Прочутата певица била запалена ловджийка. Тя обичала планината и гората, но не ходела на море. Не се е престрашила да се качи на лодки, кораби и самолети, поради което е отказала много турнета.

Изпълнителката на „Притури се планината” нарамва пушка от 1973г. Уцелвала е яребици, фазани, зайци, глигани, сърни, дори елен. Предпочитала да отстрелва едър дивеч. Още като ученичка е разбрала, че се цели много точно и по-късно тръгва с ловни дружини по планините. Винаги е била единствената дама в тези мъжки компании. Канили са я все величия, разни известни личности, естествено и самият Пенчо Кубадински, най-известният ловец на България по онова време.

Покрай тази своя страст и нестандартно за една жена хоби, е преживяла какво ли не. Веднъж в Средна гора, докато дебнели стадо сърни от дълбоката есенна шума – насреща и се появило току-що родено сърне. Ловджийката онемяла от изненада, не знаела какво да стори. За да не го наръфат кучетата, започнала да го побутва с пушката си, за да го отдалечи от опасното място. Тогава се зарекла да не стреля по сърни.

Най-голяма тръпка изпитала като отстреляла първия си заек. „Убих го „красиво”, той направи салто мортале, но аз за по-сигурно го пушнах още веднъж и той стана на кайма.”Тогава всички много се смели, а тя така и не разбрала защо. В последствие се отказала от заешката мръвка и не вкусвала такова месо.

Между ловните другари имало много чешити. Един от тях направил на кучето си златен зъб, заради което му сложили прякора Кучката.

„Най-трудно се убива лисица”- разкрива тънкости от лова прочутата българка. Убивала е само веднъж това хитро животно. Обикаляйки България по време на турнетата, Стефка винаги си носела пушката. Веднъж на връщане от Бургас я забравила и точно тогава насреща й се изпречили три диви прасета, с дузина малки, които невъзмутимо риели пътя. „Обезоръжената” певица ревала чак до София от яд.

Освен с гласа си, Съботинова неведнъж е изумявала околните с точната си ръка. На турне в Търговище, с колеги минали покрай стрелбище. Тя не устояла, грабнала пушката и уцелила всички мишени. Прибрала куп награди и ги подарила на колежките. Изуменият собственик на стрелбището я помолил да не стреля повече и да си тръгва, да не го „разори”.

Като запалена ловджийка Стефка Съботинова имала пълна „бойна” екипировка, за която всички ловци могат да й завидят. Известна ямболска фирма я снабдила с няколко комплекта дрехи, за да се чувства комфортно по време на лов. Гласовитата дама имала четири шапки за различните сезони по една. Сред ловните й трофеи са орел, фазан, катеричка и препарирана глава на сърна.

И тримата съпрузи на Стефка приемали с разбиране ловджийските й увлечения. Генерала, както наричала втория си мъж, даже я поощрявал и ходел с нея често на лов. Последният пък нямал никакво отношение към нейното хоби, но не я спирал да ловува, важното било за него, жена му да е щастлива.

Тази страст на великата българка се е предала на нейния внук, който е също запален ловджия. За жалост той така и не успял да отиде с баба си, докато била жива на лов.

Ето рецепта на често готвения от великата ни певица, зелен фасул:

Необходими продукти

свинско месо – 500 г без кост

картофи – 1 кг

зелен фасул – 700 г

лук – 1 глава

чесън – 3 скилидки

моркови – 2 броя

пащърнак – 1 брой

зехтин – 4 с.л.

магданоз – 1/2 връзка

мед – 1 с.л.

сол

черен пипер

червен пипер – 1/2 ч.л.

 

Приготвяне:

1. Нарежете свинското на парчета и го запържете за кратко в сгорещеното олио. След това в тенджера се прехвърля месото, заедно с нарязаните картофи, морков, целина, пащърнак, зелен боб, лук и чесън. Добавете и меда.

2. Долейте вода до покриване, посолете и сложете да се вари със затворен капак за 45 минути или до омекване на продуктите.

3. Оставете да се охлади, махнете капака и прибавете зехтина от запържваното месо, черния пипер, червения пипер и сложете на котлона отново да заври. Поднесете свинското със зелен фасул и картофи със ситно нарязан магданоз.

 Весели празници!

 “Притури се планината”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*