Анастасиадис разговаря с Меркел и Оланд

Президентът Никос Анастасиадис вчера проведе кратки разговори с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд по текущата ситуация в Кипър по отношение на мирните преговори.

Според говорителят на правителството Никос Христодулидис, президентът също проведе по-задълбочени срещи с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц и украинският президент Петро Порошенко по време на посещението си в Европейския съвет в Брюксел.

В изявление на Христодулидис се казва, че президентът Анастасиадис е имал кратки срещи с Меркел и Оланд, по време на които “ги е подтикнал към ускоряване на последните развития по кипърския въпрос и по позицията си за необходимостта от създаване на подходяща рамка, така че мирните преговори да бъдат възобновени, с перспективи за положителна развръзка. ”

Като се позовава на Европейския съвет, той каза, че с изключение на въпросите, включени в дневния ред на заседанията “има две дела, които преобладават и в официалните разговори, и в отделните срещи: Гърция и развитието в Украйна”

Освен това той посочи, че позицията на Кипър към Гърция, като бе очаквано и от президента Анастасиадис и от финансовия министър, е в подкрепа на усилията на гръцкото правителство за намиране на решение в рамките на европейската рамка. Той добави още, че въпросът ще бъде обсъден отново в присъствието на председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Що се отнася до Украйна, говорителят на правителството заяви, че “споразумението, постигнато в Минск представлява много важен успех за Европейския съюз, тъй като бе постигнато в резултат на инициативата на  френския президент и германския канцлер”

В изявлението се съобщава още, че президентът Анастасиадис се е срещнал с украинския си колега и е изразил задоволството си от споразумението и подчертал, че е необходимо то да бъде спазено. В същото време те са обсъдили и въпроси от взаимен интерес за двете страни, като например споразумението за избягване на двойното данъчно облагане.

Президентът се е срещнал и с Мартин Шулц, с когото е обсъдил въпроси, свързани с Кипър и кипърския проблем във връзка с Европейския парламент.

“Има развитие там, което пряко ни засяга”, добави той.

Президентът Анастасиадис, казва още Христодулидис, изрази задоволството си от приемането на важната за Кипър резолюция на Европейския парламент за безследно изчезналите лица в Кипър.

Той благодари на “всички кипърски евродепутати, които изиграха решаваща роля за този резултат.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*