Турция с нови провокации в кипърската ИИЗ

Италия наблюдава събитията около Saipem 12000

Италианското министерство на външните работи заяви, че наблюдава „морския тормоз“ на „Saipem 12 000“ на енергийния гигант ENI от турските военноморски кораби и ще предприеме всички възможни дипломатически мерки за разрешаване на проблема.

Според италианската информационна агенция, италианското министерство на външните работи заяви, че наблюдава случая „на най-високо ниво“ и е в контакт с италианските посолства в Турция и Кипър.

Говорителят на правителството Никос Христодулидис заяви, че повече информация и конкретни резултати се очакват в най-скоро време.

Гръцкото външно министерство по-рано поздрави кипърското правителство за „трезвото си отношение“ и призова Турция да се въздържи от „извършването на други актове на незаконна намеса и да изпълни задълженията си по международното право“. Провокативното поведение на Турция, каза той, не е в съответствие с поведението на страна кандидатка за членство в ЕС. Това поведение е показателно за намеренията на Турция за кипърския проблем, коментираха от гръцкото министерство.

„Saipem 12 000“, който плава към блок 3 в изключителната икономическа зона на острова, е предупреден от турски военни кораби да промени курса си.

Президентът Никос Анастасиадис заяви в неделя, че правителството предприема всички необходими дипломатически стъпки, за да разреши проблема мирно и да избегне ескалация.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*